Σεπτεμβρίου 25, 2008

Παράνομα... τα διόδια στην Κορίνθου - Πατρών

Από τη σημερινή "Ελευθεροτυπία"

Κατά παράβαση διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας 99/62 επιβάλλονται διόδια στην κατ' ευφημισμόν εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών!

Η απόσταση που χωρίζει την εθνική μας καρμανιόλα με το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι... αβυσσαλέα, αφού ορίζεται ότι αυτοκινητόδρομος είναι αυτός που διαθέτει διαχωριστική νησίδα ασφαλείας ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και ότι διόδια επιβάλλονται μόνο σε δρόμους με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας. Οσο για το ύψος τους σημείωνεται ότι σχετίζεται με το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και ανάπτυξης των έργων.

Ολες αυτές οι προδιαγραφές, που περιγράφονται στην οδηγία για τα βαρέα οχήματα, έχουν καταλήξει στο «καλάθι των αχρήστων», αφού δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα της Κορίνθου - Πατρών, όπου επί δεκαετίες οι οδηγοί -και μάλιστα πριν από την τελευταία αύξηση- πλήρωναν στα διόδια περίπου 80.000 ευρώ την ημέρα χωρίς να έχουν δει ανταποδοτικά έργα. Ολόκληρος ο δρόμος διαθέτει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και μία βοηθητική η οποία στην ουσία «σηκώνει» όλη την κίνηση, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για έκτακτες ανάγκες και όσοι οδηγοί κινούνται σε αυτήν τιμωρούνται με πρόστιμα. Στα 120 χλμ. της διαδρομής μόνον τα 23, κυρίως σε ανισόπεδους κόμβους, διαθέτουν κεντρικό στηθαίο ασφαλείας και μάλιστα είναι μεταλλικό που πλέον έχει εγκαταλειφθεί λόγω μειωμένης απόδοσης σε περιπτώσεις πρόσκρουσης οχήματος. Υπάρχουν επικίνδυνες στροφές και μόνον πρόσφατα έγιναν βελτιώσεις στο οδόστρωμα σε μήκος μόνον 50 χλμ. Η ανάδοχος κοινοπραξία, με βάση τη σύμβαση που προώθησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, έχει περιθώριο ώς τον ερχόμενο Αύγουστο να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία.

Η «Ε» απευθύνθηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και πληροφορήθηκε το «μονοπάτι» που αξιοποιείται από το 1999 για να ξεπεραστούν οι κοινοτικές προδιαγραφές: Ακολουθείται η αμέσως επόμενη διάταξη που παρέχει κατ' εξαίρεση τη δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος να θεσπίσει διόδια και σε δρόμο που έχει χαρακτηριστικά παρεμφερή με αυτά του αυτοκινητόδρομου. Οι αρμόδιοι ενέταξαν σε αυτή την ειδική κατηγορία και την Κορίνθου-Πατρών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκεκριμένη οδηγία δεν έχει καν ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκτυο.

Οι οργανώσεις του ΣΥΝ στην Αχαΐα ετοιμάζουν σήμερα στις 5.30 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια του Ρίου, καλώντας τους οδηγούς να μην πληρώνουν σε ένα δρόμο με μειωμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Το θέμα έφτασε και στην Ευρωβουλή με ερώτηση που κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης, στην οποία τονίζει ότι «παρ' ότι η εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια της κοινοτικής οδηγίας, επιβάλλονται διόδια» και ζητεί την παρέμβαση της Κομισιόν για να προστατευθούν οι οδηγοί από την παράνομη χρέωση.

Πάντως εδώ και καιρό, κυρίως οδηγοί φορτηγών και ξένοι υπήκοοι, αρνούνται να πληρώσουν διόδια. Το γεγονός επιβεβαίωσαν και οι αρμόδιοι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι έχουν δώσει εντολή στους υπαλλήλους των διοδίων να καταγράφουν τα στοιχεία των «ανταρτών» για να εξετάσουν την περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια.


Χ.ΤΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: