Σεπτεμβρίου 25, 2008

Τα κινητά «υπεύθυνα» για τα περισσότερα τροχαία

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_4619_09/09/2008_283998

Τα κινητά «υπεύθυνα» για τα περισσότερα τροχαία

Επτά στα δέκα τροχαία που σημειώνονται στους ελληνικούς δρόμους οφείλονται σε εκτροπές των οχημάτων, εξαιτίας της απροσεξίας των Ελλήνων οδηγών, οι οποίοι αδυνατούν να αποχωριστούν το κινητό τους τηλέφωνο και δεν συμμορφώνονται με τον ΚΟΚ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα, ο οποίος παρέλαβε χθες από το υπουργείο Μεταφορών τις 9 αυτόματες ζυγαριές για τον έλεγχο του υπέρβαρου των φορτηγών, η χρήση των κινητών τηλεφώνων και η μέθη αποτελούν τις αιτίες για το 70% - 80% των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο κ. Τσιατούρας έκανε λόγο για «απαράδεκτα» ατυχήματα το φετινό καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι εκτός από τους γνωστούς αρνητικούς παράγοντες των κακών δρόμων και της ανεπάρκειας των ελέγχων στην άσφαλτο, οι οδηγοί κατέχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. «Παρατηρούμε ότι 7-8 στα 10 ατυχήματα είναι από εκτροπές. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση των κινητών τηλεφώνων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην εκδήλωση παρέστη και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος παρέλαβε τις 9 σύγχρονες ζυγαριές για τον έλεγχο του βάρους των βαρέων οχημάτων δημόσιας χρήσης, στο πλαίσιο της τεχνικής συνεργασίας των δύο υπουργείων για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Το υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, με μειοδοτικό διαγωνισμό που διεξήχθη στο υπ. Ανάπτυξης, προμηθεύτηκε συνολικά 15 φορητές ζυγαριές. Πλην των 9 που διατέθηκαν στην Τροχαία, οι υπόλοιπες 6 θα διατεθούν στις μονάδες των κινητών ΚΤΕΟ του υπ. Μεταφορών.

Το ΥΜΕ έχει εντάξει στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών για το έτος 2008 ακόμη 20 φορητές ζυγαριές που προορίζονται για τα μεικτά κλιμάκια των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Μέχρι σήμερα η μέτρηση του υπέρβαρου των φορτηγών γινόταν με ζυγαριές συμβατικής τεχνολογίας. Οπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, η νέα ζυγαριά μπορεί να ζυγίσει ανά άξονα μέχρι 18 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: