Σεπτεμβρίου 27, 2008

Η ρύπανση χτύπησε «κόκκινο»

από "ΤΑ ΝΕΑ"
---------------

«ΚΟΚΚΙΝΟ» έχει χτυπήσει η ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων της Ελλάδας, για την οποία το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η «μανιώδης» χρήση των αυτοκινήτων.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 2010 αναμένεται το 48% των οξειδίων του αζώτου που ρυπαίνουν τον αέρα της πρωτεύουσας να προέρχεται από τα επιβατικά, καθώς και το 35% του καρκινογόνου βενζολίου. Σχετικά με το τελευταίο, κύριοι υπαίτιοι θεωρούνται τα αυτοκίνητα με προβλήματα στον καταλύτη, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace φτάνουν έως και στο 50% επί του συνόλου των καταλυτικών. Επιπλέον, βενζόλιο εκπέμπουν τα δίκυκλα, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για το 54% των εκπομπών στην πρωτεύουσα.

Όσον αφορά τα μικροσωματίδια, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται από τα βαρέα φορτηγά που κυκλοφορούν στην Αττική (το 2010 θα συμμετέχουν σε ποσοστό 62% επί του συνόλου) καθώς και τα ταξί (λίγο παραπάνω από 17%). Σε αυτόν τον τομέα τα επιβατικά φέρουν το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης με 9%, ενώ τα δίκυκλα δεν επιβαρύνουν με μικροσωματίδια.

Πνιγμένοι στα μικροσωματίδια
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει αποστείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ετήσια έκθεση «Η κατάσταση των ευρωπαϊκών πόλεων 2007», τέσσερις μεγαλουπόλεις της χώρας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα όσον αφορά τη ρύπανση από μικροσωματίδια. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη θέση ανάμεσα σε 256 πόλεις που εξετάσθηκαν κατέχει η Θεσσαλονίκη, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αθήνα, στην πέμπτη η Λάρισα και στην έβδομη η Πάτρα. Χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει υπερβάσεις των ορίων για τα μικροσωματίδια 208 ημέρες τον χρόνο- περίπου 2 στις 3 ημέρες-, η Αθήνα 174 (1 στις 2), η Λάρισα 151 και η Πάτρα 138. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως στόχο οι υπερβάσεις κάθε χρόνο να μην ξεπερνούν τις 35 ημέρες.

Οι χειρότερες επιδόσεις
Όπως αποκαλύφθηκε στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την ποιότητα του αέρακυρίως στη ρύπανση από μικροσωματίδια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων που συμμετείχαν στις έρευνες του ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΡΗΕΑ, το προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί κατά 5,5 μήνες το 2020 λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: