Σεπτεμβρίου 13, 2008

Διόδια φωτιά στον δρόμο καρμανιόλα - Ας γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες

Διόδια φωτιά στον δρόμο καρμανιόλα

Αυξήσεις 30% στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών τις επόμενες ημέρες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008
"ΤΑ ΝΕΑ"

Αυξήσεις φωτιά 30% κατά μέσο όρο στα διόδια της Εθνικής
Οδού Αθηνών- Πατρών έρχονται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας! Τις αυξήσεις διοδίων στον δρόμο καρμανιόλα προωθεί η κοινοπραξία που ανέλαβε πρόσφατα το έργο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του οδικού δικτύου Ελευσίνα-Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα.

Oι αυξήσεις προβλέπονται από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου για 30 χρόνια στην κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, η οποία υπεγράφη με το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 4 Αυγούστου 2008. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σύμβαση, τα διόδια θα έπρεπε να αυξηθούν την επομένη της υπογραφής της. Ωστόσο, με παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι αυξήσεις μετατέθηκαν για τα τέλη του καλοκαιριού (για ευνόητους λόγους). Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες αυξήσεις έγιναν την περασμένη άνοιξη και στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας από την κοινοπραξία Ιόνια Οδός, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των οδηγών, κυρίως για το γεγονός ότι οι αυξήσεις προηγούνται των έργων!

Σήμερα, για να μεταβεί κάποιος με το Ι.Χ. του από την Αθήνα στην Πάτρα και να επιστρέψει στην Αθήνα καταβάλλει συνολικά τέλη διοδίων 9 ευρώ, ενώ τις ερχόμενες ημέρες το ποσό αυτό θα ανέβει περίπου στα 11,2 ευρώ! Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση προς Πάτρα η διέλευση των Ι.Χ. από τα διόδια της Ελευσίνας κοστίζει 2 ευρώ και από τα διόδια του Ζευγολατιού 2,5 ευρώ. Στη διαδρομή από Πάτρα προς Αθήνα, 2,5 ευρώ πληρώνουν οι οδηγοί στα διόδια του Ρίου και 2 ευρώ στα διόδια των Αγίων Θεοδώρων. Με τις αυξήσεις που θα γίνουν εντός των ημερών, τα τέλη που θα πληρώνουν οι οδηγοί σε όλους τους σταθμούς των διοδίων αναμένεται να εκτιναχθούν στα 2,8 ευρώ, ενώ οι μηχανές από 1 ευρώ θα πληρώνουν 1,9!


Bloka.com: Πώς μπορεί η κυβέρνηση και οι βο(υ)λευτές της να προχωρούν στην αύξηση των τελών διοδίων στο δρόμο-καρμανιόλα "Κορίνθου-Πατρών". Ένας δρόμος που σε καμμία περίπτωση δεν τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές που επιτρέπουν την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών. Ένας δρόμος, που κανονικά έπρεπε να μας πληρώνουν για το ρίσκο που παίρνουμε για τη ζωή μας, κάθε φορά που περνάμε.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αύξηση αυτή, έρχεται σε συνέχεια της αύξησης των τελών διοδίων 25% που έγινε το 2005 στον ίδιο δρόμο.


Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν:
  • Χρησιμοποίηση παρακάμψεων για την αποφυγή των διοδίων
  • Χρησιμοποίηση εναλλακτικών μέσω μετακίνησης (Προαστιακός, Τραίνο, Λεωφορείο)
Οι πολίτες έχουμε τη δύναμη με τις επιλογές μας να επηρεάζουμε καταστάσεις. Δεν είμαστε έρμαια των εκάστοτε κυβερνητικών / επιχειρηματικών αποφάσεων. Αρκεί να το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά και με τις επιλογές μας να συμβάλλουμε στο να καταλάβουν αυτοί που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι έχουν απέναντί τους ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΑΝΤΑ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΛΩΡΙΔΑ (ΚΑΤΑΜΕΣΙΣ) ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ (2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008) ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ;

ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

ΜΗΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΡΕ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΘΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΟΧΕΣ.
ΑΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Λαμόγια ΝΔιτες........
Οι εκλογές είναι πολύ κοντά και θα φάτε μεγάλο σουτ.
Ουστ ρεεεε

Ανώνυμος είπε...

Και πώς μπορώ να μην πληρώνω τα διόδια αυτά επειδή ο δρόμος είναι εκτός προδιαγραφών, όπως μας προέτρεπαν πριν καιρό; Να πάρω φόρα και να σπάσω στην μπάρα; Κάτι ποιο ρεαλιστικό υπάρχει;