Σεπτεμβρίου 07, 2008

ΜΕΤΡΟύν καθυστερήσεις.. στο Μετρό της Αθήνας

από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

ΜΕΤΡΟύν καθυστερήσεις

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν τα έργα επέκτασης στο μετρό της Αθήνας, όπου το υπό εκτέλεση πρόγραμμα είναι το μικρότερο από το 1991, παρ' όλο που το έργο αποτελεί την πιο ασφαλή αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, εξυπηρετώντας πάνω από 400.000 επιβάτες την ημέρα.

*Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κρατικής εταιρείας «Αττικό Μετρό», θα διακοπεί για έξι μήνες η γραμμή προς το «Ελ. Βενιζέλος» και οι συρμοί θα σταματούν στην Εθνική Αμυνα. Η διακοπή, που δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τα τέλη του έτους, είναι αναγκαία για την εκσκαφή του νέου σταθμού στην Αγία Παρασκευή.

Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο σταθμός θα ανοίξει στα τέλη του 2010. Οι άλλοι δύο σταθμοί (Νομισματοκοπείο και Χολαργός), που δεν είχαν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2004 μαζί με την επέκταση από την Εθνική Αμυνα ώς τη Δ. Πλακεντίας, θα λειτουργήσουν νωρίτερα. Το Νομισματοκοπείο υπολογίζεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2009 και ο Χολαργός, που σκόνταψε σε αρχαιότητες, στα τέλη του ίδιου χρόνου.

*Καθυστερήσεις σημειώνονται σε άλλα δύο μέτωπα των επεκτάσεων: Το μικρό κομμάτι (1,5 χλμ) της επέκτασης ώς τα όρια του Χαϊδαρίου δεν προβλέπεται να παραδοθεί στα τέλη του 2009, καθώς ο μοναδικός νέος σταθμός βρίσκεται ακόμη στη φάση της σκυροδέτησης. Παράταση προβλέπεται και στο τμήμα Αγιος Αντώνιος-Ανθούπολη στο Περιστέρι. Λόγω βλάβης του μετροπόντικα το 2002, είχαν απομείνει περίπου 350 μέτρα σήραγγας και δύο σταθμοί, που είναι υπό κατασκευήν.

*Οι αναποδιές έχουν φρενάρει την (από το 2005) κυοφορούμενη επέκταση του μετρό στον Πειραιά. Η προβλεπόμενη γραμμή των 8,2 χλμ. με τους 7 σταθμούς ψαλιδίστηκε (7,5 χλμ. και 6 σταθμοί) και θα σταματά στο Δημοτικό Θέατρο, καθώς η μητρόπολη είχε αντιρρήσεις να τερματίσει σε χώρο δίπλα στο γηροκομείο που διατηρεί. Ο «πονοκέφαλος» που παραμένει είναι οι προσφυγές στην Ε.Ε. από εργολάβους για την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Βρυξέλλες και Αθήνα ανταλλάσσουν επιστολές και, αν λυθεί το πρόβλημα μέσα στον Οκτώβριο, οι τελικές προσφορές των ομίλων θα υποβληθούν την άνοιξη.

*Μέσα στα χρονοδιαγράμματα βρίσκονται πάντως τα έργα επέκτασης των 5,5 χλμ. από Αγιο Δημήτριο προς Ελληνικό. Ο μετροπόντικας αναμένεται να φθάσει μέσα στον Οκτώβριο στην Ηλιούπολη, και να συνδεθεί η σήραγγα με τη λειτουργούσα γραμμή. Το έργο θα δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του 2009.


Χ. ΤΖ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: