Οκτωβρίου 25, 2008

Ποιές πρέπει να είναι οι επόμενες επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα;

από Νίκο Καραγιάννη

Η Αθήνα ξεκίνησε το 1990 ένα τεράστιο αγώνα να δημιουργήσει ένα δίκτυο Μετρό το οποίο θα έκανε πιο ανθρώπινο το τοπίο των μετακινήσεων στην Αθήνα αλλά θα διευκόλυνε και τις μετακινήσεις εκατομυρίων πολίτών και τουριστών. Όταν άνοιξαν οι πύλες του Μετρό το 2000 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε:"και τώρα γρήγορα για τις επεκτάσεις". Θυμάμαι πως όταν έμπαινα στην ιστοσελίδα του Μετρό σχετικά με τις επεκτάσεις σύμφωνα με τα γραφόμενα μέχρι το 2006 το Μετρό θα είχε φτάσει στο Γαλάτσι, στο Μαρούσι, στη Γλυφάδα και στο Αιγάλεω.


Ισως ήταν υπεραισιόδοξο το σενάριο αυτό και μη εφαρμόσιμο σύμφωνα και με το δύσκολο γεωλογικό τοπίο στην Αθήνα αλλά είναι πολύ απογοητευτικό 4 χρόνια μετά τις πρώτες μικρές επεκτάσεις να έχουμε μόλις 3 Σταθμούς παραδοτέους (μέχρι το Αιγάλεω) και οι επεκτάσεις προς Χαιδάρι, Ανθούπολη θα είναι έτοιμοι στα τέλη του 2009 και αυτή στο Ελληνικό το 2010.
Η νέα γραμμή 4 που αποτελείται απο τα παλιά παρακλάδια των Γραμμών 2 και 3 και έχει τη διαδρομή Γαλάτσι-Κέντρο Αθήνας-Ανατολικά Προάστια και Μαρούσι μέσω της Λ.Κηφισίας είναι ακόμα σε στάδιο μελέτης και είναι άγνωστο αν μέσα στο 2009 θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του και με τι χρονικό ορίζοντα θα είναι έτοιμο.
Η θρυλική πλέον επέκταση για τον Πειραιά έχει βαλτώσει και δεν υπάρχει κανένα νέο για τον ανάδοχο και αν μέχρι το 2015 θα έχει φτάσει επιτέλους στις πολυπληθείς συνοικίες του Πειραιά καθώς και στο κέντρο του.

Πρόσφατα ο νυν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή προμελέτης για την επέκταση της Γραμμής 2 απο Ανθούπολη μέχρι το Ίλιον.
Επίσης σε στάδιο μελέτης είναι η επέκταση της Γραμμής 1 απο την Κηφισιά μέχρι τό
20χλμ της Εθνικής σε πρώτη φάση και μέχρι τον Αγιο Στέφανο σε δεύτερη.
Μιλάμε για τον προγραμματισμό των επεκτάσεων του Μετρό με χρονικό ορίζοντα το λιγότερο το 2015. Είναι συνολικά 34 νέοι Σταθμοι και μία νεά Γραμμή.
Σίγουρα είναι μια μεγάλη επένδυση που πρόκειται να γίνει αλλά ας γίνω λίγο ο δικηγόρος του διαβόλου..

Αυτές οι επεκτάσεις ή εν πάσει περιπτώσει οι περισσότερες απο αυτές θα έπρεπε ήδη είτε να κατασκευάζονται είτε να λειτουργούν. Είμαστε σχεδόν 9 χρόνια μετά την έναρξη του Δικτυου του Μετρό στην Αθήνα αλλά μόλις 10 Σταθμοί επιπλέον λειτουργούν εκ των οποίων οι 3 είναι στο δίκτυο του Προαστιακού. Απο μόνο του αυτό είναι ένα πολύ αρνητικό στατιστικό για την ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα. Μιλάμε για μια πόλη 4.5 εκατομυρίων πολίτων και περίπου άλλων τόσων τουριστών (ημεδαπών και αλλοδαπών).
Εχω ξαναπεί ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε οι ταχύτητες να είναι πολλαπλάσιες απο τις σημερινές και οι επεκτάσεις να προγραμματίζονται πολύ πριν την παράδοση τμημάτων των Γραμμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: