Νοεμβρίου 26, 2008

Προς μια νέα κουλτούρα για τις αστικές μετακινήσεις

Τα νέα του Επιβάτη
Κατατέθηκαν στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών οι Θέσεις ως προς την Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. ‘Προς μια νέα κουλτούρα για τις αστικές μετακινήσεις’ και την απάντηση των Υ.Μ.Ε. και Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις αυτές εδώ.

από το δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ

Βαρκελώνη..

από τον Φραγκίσκο


Μια επίσκεψη στη Βαρκελώνη, για επαγγελματικούς λόγους, με έκανε - για άλλη μια φορά - να μελαγχολήσω για την ποδηλατική πραγματικότητα στην Αθήνα. Ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, για την πιθανότητα να εξελιχθεί η Αθήνα σε στοιχειωδώς βιώσιμη πόλη.


Ακούω ήδη τις αντιδράσεις: "Μην είσαι υπερβολικός", "μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα με την κυκλοφορία, αλλά έχουμε και πολλά καλά", "σιγά πια, τους είδαμε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους" και άλλα τέτοια... Δεν θέλω να επεκτεθώ ή να πλατειάσω, οπότε δε θα σταθώ σε γενικόλογες συγκρίσεις. Θα εστιάσω όμως στην αστική μετακίνηση, στην ελευθερία κίνησης (και έκφρασης κατ' επέκταση), στην προστασία του περιβάλλοντος, στο σεβασμό των δικαιωμάτων αλλά και την τήρηση των υποχρεώσεων του κάθε πολίτη μιας οργανωμένης Ευρωπαϊκής πόλης.


Η Βαρκελώνη έχει 1.5 εκκατομύριο κατοίκους μέσα στην πόλη και συνολικά 4 εκατομμύρια στην ευρύτερη (μητροπολιτική) περιοχή. Αρκετά παρόμοιο μέγεθος με την Αθήνα δηλαδή. Μου έκανε εντύπωση ότι είδα πολλούς κεντρικούς δρόμους με 3 - 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση και με τα δύο ρεύματα να χωρίζονται από πεζοδρόμιο πλάτους 10 - 20 μέτρων! Πάνω σε αυτό υπήρχαν (μαντέψτε) ποδηλατόδρομοι, παρτέρια, παγκάκια κλπ.


Οι κάτοικοι της πόλης, κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικού στρώματος μετακινούνται (και) με ποδήλατα. Χώροι στάθμευσης ποδηλάτων υπάρχουν παντού. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε πεζοδρόμιο. Επιπλέον έχουν ένα σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων. Το ονομάζουν bicing και είναι παρόμοιο με το γαλλικό Velib που τόσο συζητήθηκε τον τελευταίο καιρό, ακόμα και στα ελληνικά ΜΜΕ.


Είδα ανθρώπους με ένδυση δουλειάς γραφείου, νοικοκυρές με ψώνια, φοιτητές, να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά κόκκινα bicing ποδήλατα με τα άσπρα φτερά, έχοντας φορτώσει τα πράγματά τους στο μπροστινό καλάθακι, και με το χαμόγελο στα χείλη να μετακινούνται άνετα και χαλαρά.


Τα αυτοκίνητα στους δρόμους ήταν αρκετά. Περιστασιακά μποτιλιαρίσματα υπήρχαν. Φαντάζομαι όμως ότι αν όλοι αυτοί οι ποδηλάτες χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητά τους, η κατάσταση θα ήταν σαν την Αθήνα (ή χειρότερη!).


Κανείς δεν κόρναρε σε ποδηλάτη να ξεκινήσει γρήγορα σε φανάρι και να "φύγει από τη μέση" στα (λίγα) σημεία που δεν υπήρχε ποδηλατόδρομος και ξεχωριστό φανάρι για ποδήλατα. Κανείς δεν κορόιδευε τους ποδηλάτες, δεν είδα κανένα βλέμμα "λύπησης" σαν κι αυτά που συχνά αντικρίζω στους δρόμους της Αθήνας από τους απαίδευτους Έλληνες οδηγούς που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είμαστε πάνω σ' ένα ποδήλατο επειδή θέλουμε να κάνουμε οικονομία στη βενζίνη ή επειδή είμαστε "φτωχαδάκια" που δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε Μπαντζάι GLX με 86 άτοκες!

Συνάδελφοι ποδηλάτες:  • Συνεχίστε να ποδηλατείτε.

  • Συνεχίστε να διεκδικείτε το δικαίωμα στη μετακίνηση και στη χρήση των δημόσιων δρόμων επί ίσοις όροις με τους άλλους χρήστες του δρόμου, με σεβασμό και με πολιτισμό.

  • Διαδώστε την ιδέα.

  • Δείξτε σεβασμό και απαιτείστε σεβασμό.


Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ!
Δεν ξέρω αν θα γίνουμε ποτέ Βαρκελώνη ή Βερολίνο. Ξέρω όμως ότι αξίζει να προσπαθήσουμε!

Επιβολή προστίμων σε BP και Shell από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την επιβολή προστίμου ύψους 30.066.585 εκατ. ευρώ στην BP Hellas και 19.664.888 εκατ. ευρώ στη Shell Hellas αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο εταιρίες υποχρεούνται να υπολογίζουν και να χορηγούν τις εκπτώσεις (επί τιμολογίου και απολογιστικές) στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας με τις οποίες κάθε μία συναλλάσσεται στην ελληνική αγορά αμόλυβδης βενζίνης ξεχωριστά και ανεξάρτητα, αρχής γενομένης ενενήντα (90) ημέρες από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, προκειμένου να παύσει η μέσω των εκπτώσεών τους διαπιστούμενη σύγκλιση των χονδρικών τιμών τους.Σ

ε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις απειλεί με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 ευρώ) σε κάθε μία από τις εταιρίες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανώτερου προβλεπόμενου χρόνου συμμόρφωσης.

Αναλυτικότερα, ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου 2008 την υπ. αριθμ. 421/V/2008 Απόφασή της σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων του ν. 703/77 από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις των δύο μερών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η εναρμονισμένη πρακτική των δύο εταιριών εμπορίας πετρελαιεοιδών αναφορικά με τον καθορισμό της εκπτωτικής τους πολιτικής στους νομούς της ελληνικής επικράτειας, είχε ως περιεχόμενο τον καθορισμό τιμών που αποτελεί μία από τις ουσιώδεις παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 703/1977 και 81 της ΣυνθΕΚ.Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε την συμπληρωματική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο των εν λόγω δύο εταιριών εμπορίας Πετρελαιοειδών σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου, λόγω κυρίως του ισχυρού brand name που διαθέτουν, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων την πρόθεση τους να μην ανταγωνίζονται η μία την άλλη, προχωρώντας σε σύγκλιση των καθαρών χονδρικών τους τιμών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αναλογικά προσαρμοσμένη χορήγηση εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις ανωτέρω εταιρίες να παύσουν την αναφερόμενη παράβαση, και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον.Απάντηση από ShellΤο ενδεχόμενο έφεσης εξετάζει η Shell μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της την απόφαση αυτή, «άκρως απογοητευτική».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:«Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και υποστήριξη των αρμόδιων αρχών στο έργο τους, σύμφωνα με τις βασικές αξίες της εντιμότητας, ακεραιότητας και σεβασμού προς τον άνθρωπο, που αποτελούν τη βάση των επιχειρησιακών μας αρχών εδώ και 30 χρόνια και παραμένουν πιο ουσιαστικές από ποτέ.Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τα περιεχόμενα της αποφάσεως, και επιφυλασσόμαστε για τη χρήση των δικαιωμάτων που μας παρέχει ο νόμος, συμπεριλαμβανομένης και της εφέσεως. Είναι πολύ νωρίς για περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο»

www.kathimerini.gr

Νοεμβρίου 22, 2008

Επικίνδυνες πωλήσεις ΙΧ σε "γωνιακό" σημείο του δρόμου

από τον bloker thanasisP


Στον δρόμο για Σέρρες, λίγο πριν την ανηφόρα για το χωριο Ασσηρος,
υπαρχει μια ..υπουλη στροφή που αν μπεις με μεγαλη ταχύτητα υπαρχει κινδυνος να βρεθείς εκτός δρόμου
και εντός βενζινάδικου, μιας και ακριβώς διπλα απο το ερεισμα υπάρχει ενα γαλάζιων χρωματων βενζινάδικο...

Το σημειο ειναι σε μπλε κυκλο στον παρακάτω χάρτη.
ΕικόναΕικόνα

'
Πριν φτασει ο οδηγος στην εν λογω στροφή υπαρχει σχετική σημανση πρωτα με το σήμα αυτό,
Εικόνα
Υπάρχει και σήμα με ανωτατο οριο ταχύτητας 50 η 60, δεν θυμαμαι ακριβώς ποιο απο τα 2!
Στη συνεχεια ακοκολουθουν τα γνωστά κοκκινα βελάκια που δηλώνουν την επικίνδυνη καμπύλη του δρόμουΕικόναΕικόνα
μαζί με την απαραίτητη προστατευτική μπάρα
Εικόνα
και μετά ακολουθει το βενζινάδικο...
Εικόνα

εκει λοιπόν ο βενζινας μαλλον ειπε να ασχοληθει και με πωλήσεις οχηματων και διπλα απο το ερεισμα εβαλε ...μόστρα μερικα ΙΧ που ειναι για πώληση ωστε να τα βλεπουν οι διερχόμενοι οδηγοί.

το σημείο ομως αυτό ειναι ακρως επικίνδυνο για να μετατραπεί σε "γωνιακό" σημείο πώλησης!
Καμιά Τροχαία δεν περνάει απο εκει να το δει, και να προβεί τουλάχιστον σε συστάσεις;
Είναι ζήτημα χρόνου πότε καποιο οχημα θα πέσει με αρκετή ταχύτητα πάνω στα αλλα οχήματα


Παρατήρησα επίσης πως το βράδυ που το βενζινάδικο κλείνει, τα αυτοκίνητα μεταφέρονται απο το επικινδυνο σημείο στα ενδωτερα του βενζινάδικου που δεν ειναι ορατά στους διερχόμενους οδηγούς και δεν υπάρχει φυσικά και κανένας κίνδυνος!

Νοεμβρίου 19, 2008

Μαρτυρίες για θανάσιμο τραυματισμό μοτοσικλετιστή στις 14-11-2008

Έκκληση για πληροφορίες σε όποιον οδηγό ή περαστικό, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας θανατηφόρου τροχαίου που συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής 14-11-2008 στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα, ο φίλος μας Πέτρος κατευθυνόταν επί της οδού Θηβών στο Περιστέρι στο ρεύμα προς Λεωφόρο Αθηνών(Λ.Καβάλας). Μεταξύ της οδού Τζων Κενεντυ και της Λεωφόρου Αθηνών (απέναντι από την Εμπορική τράπεζα) η μοτοσικλέτα του εξετράπη της πορείας της, προσέκρουσε στο διάζωμα από τούβλα και ανετράπη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο φίλος και συνάδελφος μας Πέτρος (καθηγητής του 3ου ΣΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ). Με βάση την αναφορά του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο τον έκλεισε.

Παρακαλείται, όποιος γνωρίζει κάτι για το περιστατικό να επικοινωνήσει με την Τροχαία Περιστερίου στα τηλέφωνα 210-5788600, 210-5788616, 210-5788617ή το 3ο ΣΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στο τηλέφωνο 210-5061120

Τι ωραία που είναι να κλείνεις μία λεωφορειολωρίδα στις 12 το μεσημέρι

από bloker Hel

Εικόνα

Ενώ μπορούσε να ανεβάσει όλο το ταξί στο πεζοδρόμιο, το αφήνει με το πίσω μέρος έξω. Τα λεωφορεία αναγκάζονται να περνάνε στην μεσαία λωρίδα , τα μηχανάκια να τσακώνονται μαζί τους κλπ.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο οποίο ο ταξιτζής βλέπει 3 τροχαίους να περνάνε από πίσω (φαίνεται ο ένας με το άσπρο καπέλο), σκιάζεται και πάει να φύγει. Μετά διαπιστώνει ότι απλά κάνουν τη βόλτα τους και το αφήνει εκεί για κανένα δεκάλεπτο. Μετά έρχεται ένα φορτηγάκι, αν θυμάμαι καλά, και κλείνει την λεωφορειολωρίδα μια και καλή.

Νοεμβρίου 16, 2008

Λος Άντζελες - Κάνοντας την πόλη πιο φιλική για τους πεζούς

Diagonal Crosswalks in L.A. to Make City More Pedestrian-Friendly

by Michael Graham Richard, Gatineau, Canada on 11.11.08
www.treehuger.com

Diagonal Crosswalk photo

Making Pedestrian Life Easier
Our friends at StreetFilms have a short & sweet video about diagonal crosswalks (aka pedestrian scrambles, or Barnes dances) in Los Angeles. These make life easier for pedestrians by allowing them to get across an intersection diagonally without having to cross twice, and they improve safety because you don't have cars trying to turn while people are crossing.

Read on for the video and more details.

Diagonal crosswalks are a simple but elegant way to make cities more walkable and pleasant to live in. But they're not something new:

But as it turns out, this new idea is something old. Thanks to some nifty sleuthing, Eric Richardson of blogdowntown uncovered the fact that the downtown LA area was once littered with two dozen diagonal crosswalks in the late 1950s. Removed in 1958 because a city engineer's report found they impeded car traffic flow, the lesson is obvious: let's not wait another fifty years to deploy a tool to keep pedestrians safe.

If the experiment is successful in L.A., we hope that other cities will follow suit. It wouldn't work on all intersections, but those with high volume of people on foot could really benefit.

Via StreetFilms

Νοεμβρίου 15, 2008

Πεζόδρομος στην Μπανανία..

(Φωτογραφία από bloker sv2)

Πεζόδρομος...

Εικόνα

Νοεμβρίου 12, 2008

Ολοταχώς για Άγιο Στέφανο ο Ηλεκτρικός

Μιχάλης Παπανίδης
zougla.gr

Το δρόμο για τον Άγιο Στέφανο Αττικής παίρνει ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, αποσυμφορίζοντας ουσιαστικά τις πέραν της Κηφισιάς περιοχές, που σήμερα δεν εξυπηρετούνται από συγκοινωνιακό μέσο σταθερής τροχιάς, παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ρεπορτάζ του zougla.gr, που από τις αρχές Ιουνίου είχε προαναγγείλει την επέκταση του ΗΣΑΠ.

Τα νέα έργα του Ηλεκτρικού είναι προϋπολογισμού 782 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν ακόμη τρεις νέους σταθμούς, υπογειοποίηση τμήματος Πειραιάς-Φάληρο, κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης και νέα επισκευαστική βάση στον Πειραιά.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στο νέο πλυντήριο των συρμών του ΗΣΑΠ, στο σταθμό της Ειρήνης. Το πλυντήριο, προϋπολογισμού 3,34 εκατ. ευρώ, λειτουργεί αυτόματα, με ανακυκλωμένο νερό και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 18 συρμούς την ημέρα.
Τα νέα έργα είναι τα εξής:

Κατασκευή τριών νέων σταθμών του ΗΣΑΠ. Έναν μεταξύ των σταθμών Ηρακλείου και Ειρήνης με την ονομασία Ψαλίδι, έναν μεταξύ Μοσχάτου και Καλλιθέας με την ονομασία Ιλισός και έναν πριν από τον σταθμό του Πειραιά, κοντά στο σημερινό Κεράνη, που θα ονομάζεται Καμίνια.

Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα κοστίσουν περίπου 5 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμοι μέσα στο 2010. Ο Σταθμός Καμίνια θα είναι έτοιμος το 2011, καθώς θα είναι υπόγειος. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει ο ΗΣΑΠ οι τρεις αυτοί σταθμοί θα εξυπηρετούν περίπου 55.000 επιβάτες ημερησίως.

Υπογειοποίηση του τμήματος Πειραιάς-Φάληρο. Στο τμήμα αυτό θα ενταχθεί και ο νέος σταθμός Καμίνια. Το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 65 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011.

Κατασκευή τεσσάρων υπόγειων χώρων στάθμευσης 1010 θέσεων, στους σταθμούς Μαρούσι, Ηράκλειο, Φάληρο και Κηφισιά. Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), φτάνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 24 μήνες.

Νέα επισκευαστική βάση στον Πειραιά. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, θα γίνει επίσης με ΣΔΙΤ. Η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι 25 εκατ. ευρώ και του ιδιώτη 95 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Αλλαγή της υποδομής-επιδομής της γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοια-Μοναστηράκι. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 79 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ, θα αρχίσει στις αρχές του 2009 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010.

Επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ προς τον Άγιο Στέφανο. Σε πρώτη φάση, η επέκταση θα αφορά στο κομμάτι από την Κηφισιά μέχρι την Εθνική οδό και θα περιλαμβάνει τους σταθμούς Κηφισιά, ο οποίος θα υπογειοποιηθεί, του αθλητικού Ομίλου Κηφισιάς, τη Νέα Ερυθραία, το Καστρί και την εθνική οδό.

Το έργο συνολικού ύψους 480 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και θα είναι έτοιμο το 2013. Στη συνέχεια, θα γίνει η δεύτερη επέκταση προς τον Άγιο Στέφανο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Πράσινες Μεταφορές-Περιβάλλον. Το έργο θα κατασκευαστεί στο σταθμό Ειρήνη, θα είναι συνολικής ισχύος 20 ΚW, θα κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου από τη ΔΕΗ και θα είναι έτοιμο μέσα στο 2009. Ο ΗΣΑΠ θα παίρνει ως μίσθωμα το 5% των εσόδων της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο έργο.

Ενίσχυση χρηστών ποδηλάτων. Πρόκειται για ένα έργο κατασκευής 10 δεστρών ποδηλάτων σε κάθε σταθμό του ΗΣΑΠ, εκτός από το Μοναστηράκι και την Ομόνοια, προκειμένου οι χρήστες ποδηλάτων να μπορούν να τα αφήνουν και να χρησιμοποιούν τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Νοεμβρίου 11, 2008

Πλωτά λεωφορεία για την Παραλιακή

Εναλλακτικές λύσεις για αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού στην Αττική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μανωλάς xmanolas@dolnet.gr - TA NEA

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Στη Στοκχόλμη εγκαινιάστηκε πριν από έναν μήνα η λειτουργία πλωτών μέσων αστικής συγκοινωνίας. Οι παράκτιες περιοχές της πόλης είχαν αρχίσει να γνωρίζουν οικοδομική άνθηση και οι φορείς ήθελαν να προλάβουν το «κυκλοφοριακό κακό», εγκαθιστώντας τακτικά πλωτά λεωφορεία.

Πρόκειται για μια από τις έξυπνες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και στην Αττική. Η πρόταση για πλωτά λεωφορεία που θα συνδέουν τον Πειραιά με τη Βάρκιζα ή την Ανάβυσσο είχε διατυπωθεί πρώτη φορά το 1994. Ωστόσο, η ιδέα εγκαταλείφθηκε λόγω του κόστους. Τώρα εξετάζεται και πάλι. «Θα έδινε ανάσα στην Παραλιακή που είναι μονίμως μποτιλιαρισμένη τις ώρες αιχμής, ιδιαίτερα από το Ελληνικό μέχρι το Παλαιό Φάληρο. Ταυτόχρονα θα αντικαθιστούσε τα πολλά λεωφορεία που κινούνται κατά μήκος της Ποσειδώνος και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες γραμμές», λέει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μελέτης των Συγκοινωνιών Ελλάδας κ. Χάρης Λαζαρόπουλος.

Η υποδομή που απαιτείται- δηλαδή οι μαρίνες όπου θα προσεγγίζουν τα πλωτά λεωφορεία- υπάρχει, ενώ έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες για τις στάσεις που είναι απαραίτητες. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ωστόσο ο φορέας που θα υλοποιήσει και θα διαχειρίζεται το έργο. «Ίσως η λύση θα ήταν μια διαδημοτική επιχείρηση. Άλλωστε, υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνει ο κ. Λαζαρόπουλος. «Θα μπορούσε επίσης η Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς να παίξει τον ρόλο του συντονιστή», συμπληρώνει.

Και νέα μέσα
Οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν επίσης ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς. Πρόκειται για ένα όχημα «μεταξύ λεωφορείου και τραμ», μεγαλύτερο σε μήκος από τα γνωστά αρθρωτά λεωφορεία της Αθήνας αλλά μικρότερο από τον συρμό του τραμ. Οι ειδικοί το ονομάζουν Βus Rapid Τransit. Κινείται με ρόδες σε άσφαλτο, αλλά σε ειδικούς διαδρόμους, πλήρως απομονωμένους από την κίνηση. Τα οχήματα αυτά έχουν ιδιαίτερες μηχανικές προδιαγραφές και μπορούν να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, παρά το μέγεθός τους.

«Χρησιμοποιούνται σε μεγάλες διαδρομές και οι στάσεις απέχουν αρκετά μεταξύ τους», λέει ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος. «Τέτοιου είδους διάδρομοι αποκλειστικής κυκλοφορίας θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, για παράδειγμα, κατά μήκος των γραμμών του τρένου που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον Πειραιά μέχρι τον Ρέντη, ή να κατασκευαστούν εξ αρχής σε περιοχές υπό διαμόρφωση όπως τα Μεσόγεια ή ο Ελαιώνας». Αυτά τα οχήματα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία σε πόλεις των ΗΠΑ όπως το Λος Άντζελες, το Κέμπριτζ στη Βρετανία για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, στις γαλλικές πόλεις Ναντ και Ρουέν, όπως και στην Καστεγιόν της Ισπανίας.

Η δημιουργία ποδηλατόδρομων έχει εξαγγελθεί πολλές φορές. Οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν ωστόσο την κατασκευή σταντ με ενοικιαζόμενα ποδήλατα των δήμων. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν στους κατοίκους της πόλης να κινούνται άνετα και γρήγορα χωρίς το αυτοκίνητό τους», λέει ο κ. Παπαδάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, σε περίπου δύο χρόνια η Αθήνα θα είναι καταδικασμένη σε... ακινησία καθώς όλοι οι μεγάλοι κεντρικοί οδικοί άξονές της θα παρουσιάζουν κορεσμό που θα κυμαίνεται μεταξύ 78% και 95%! Μέχρι το 2010 ο αριθμός των καθημερινών μετακινήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 7%- 10%, αγγίζοντας συνολικά τα 10 εκατ.

Ο κ. Παπαδάκος προτείνει και τη δημιουργία διαδημοτικών επιχειρήσεων συγκοινωνιών. «Οι δήμοι πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι κλασικές κυκλοφοριακές μελέτες ενός δήμου είναι μονίμως προσανατολισμένες πώς θα απομακρυνθεί η κίνηση από την περιοχή του. Θα μπορούσαν να αγοράσουν λεωφορεία που θα ενώνουν διαφορετικές περιοχές χωρίς να περνούν από το κέντρο», λέει.


Να μπουν σε «τροχιά» ράγες 120 χλμ.

ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των ανενεργών γραμμών του τρένου προτείνουν ακόμα οι ειδικοί. Το μήκος αυτών των γραμμών φτάνει τα 120 χιλιόμετρα. Πρόκειται για την παλιά μητρική γραμμή Πελοποννήσου που άρχιζε από τον Πειραιά. Υπάρχουν ακόμα τα τμήματα της γραμμής από Ρέντη προς Λιόσια- που μετά κατευθύνεται προς Θριάσιο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Κινέττα, Αγίους Θεοδώρους. «Κάποια συστήματα ελαφρού Μετρό ή τραμ θα μπορούσαν να κινούνται πάνω σε αυτές τις γραμμές- βρίσκονται κυρίως στον Πειραιά αλλά και στο Θριάσιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κυκλοφοριακή μελέτη και η κατασκευή κάποιων στάσεων κατά μήκος της γραμμής», λένε.

Mετρό: από την αρχή ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις προς Πειραιά

της Μαριάννας Τζάνν, zougla.gr

Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις του μετρό προς Πειραιά προχωρεί την προσεχή Παρασκευή η Αττικό Μετρό, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει τη συμμετοχή της Μηχανικής του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Στην Ε.Ε. είχαν προσφύγει η Τέρνα και η J&P Αβαξ, με το σκεπτικό ότι η τεχνική εταιρεία δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία από τη στιγμή που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε έργα μετρό. H προσφυγή της J&P είχε απορριφθεί, αλλά αντιθέτως η Κομισιόν αποδέχτηκε την προσφυγή της Τέρνα.

Η Αττικό Μετρό επικαλείται «νομικά αδιέξοδα» και περιορισμένο ανταγωνισμό για να δικαιολογήσει το ναυάγιο του έργου, παρά το γεγονός όμως ότι στη λίστα των υποψηφίων συμμετείχαν πέντε όμιλοι (!) που εξασφάλιζαν πλήρως τον ανταγωνισμό.

Το καλοκαίρι του 2007, η Αττικό Μετρό προέκρινε έξι συνολικά ομίλους για να συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ που ήταν η υποβολή των οικονομικών προσφορών.

Οι όμιλοι αυτοί ήταν οι:

  • J&P Αβαξ - FCC Construccion
  • ΑΕΓΕΚ - Impregilo - Seli - Ansaldo
  • ΑΚΤΩΡ - Siemens - Vinci
  • Mηχανική
  • Παντεχνική - SC Soares Da Costa - Zagore - Construtora Do Tamega
  • ΤΕΡΝΑ - Ghella

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, τα ελληνικά δικαστήρια, στα οποία είχαν προσφύγει οι τεχνικές εταιρείες, απέρριψαν όλες τις προσφυγές των υποψηφίων κοινοπραξιών, αλλά «μία από αυτές βρήκε τελικώς ευήκοα ώτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Αττικό Μετρό, «η Ε.Ε. άλλαξε προηγούμενη θετική για τον διαγωνισμό θέση της (Μάρτιο του 2008) και υιοθέτησε ερμηνείες που περιορίζουν τον αριθμό των υποψηφίων κατασκευαστών, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό και οδηγώντας σε νομικό αδιέξοδο τον διαγωνισμό. Είναι άγνωστο τι θα αποφάσιζαν τα ελληνικά δικαστήρια εάν λάμβαναν γνώση των αντικρουόμενων διαδοχικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Το έργο επαναπροκηρύσσεται από το μηδέν, γεγονός που συνεπάγεται νέο κύκλο μεγάλων καθυστερήσεων. Οι επεκτάσεις προς Πειραιά περιλαμβάνουν έξι συνολικά σταθμούς και είναι συνολικού μήκους 7,5 χιλιομέτρων.

Νοεμβρίου 10, 2008

Θεσσαλονίκη: Το μετρό θα φτάσει μέχρι τη Μίκρα

Μακεδονία, 08.11.08

Στην περιοχή της Μίκρας και συγκεκριμένα σε έκταση 130 στρεμμάτων που αποδέσμευσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρόκειται τελικά να κατασκευαστεί ο τερματικός σταθμός της γραμμής επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά μήκους 6 χλμ. Την πρόταση, που έγινε δεκτή, κατέθεσε ο δήμος Καλαμαριάς στην εταιρεία Αττικό Μετρό, μετά την ανακοίνωση της αποδέσμευσης του χώρου, που ήταν χαρακτηρισμένη για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η διοίκηση της Αττικό Μετρό δέχθηκε την πρόταση, η οποία σημειωτέον διευκολύνει και την επέκταση προς το αεροδρόμιο και αποφάσισε να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την επέκταση της γραμμής για την Καλαμαριά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη έπειτα από αίτηση της Αττικό Μετρό και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίστηκαν οι θέσεις των σταθμών και ονομάσθηκαν (Καλαμαριά - Αρετσού - Ν. Κρήνη - Μίκρα).

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ


Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η τοπογραφική μελέτη της περιοχής και προσαρμόσθηκε μέσα σε αυτήν και η μελέτη της οδού Πόντου, την οποία έχει συντάξει η τεχνική υπηρεσία του δήμου, ενώ εκπονείται η γεωλογική μελέτη. Μάλιστα, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες των 19 γεωτρήσεων βάθους 40 μέτρων στις περιοχές των σταθμών και του άξονα του μετρό.


Παράλληλα, συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης επέκτασης του μετρό, μετά την έγκριση της οποίας θα γίνει η απαλλοτρίωση της περιοχής.
Με πρόταση πάντως του δήμου Καλαμαριάς, ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης καθόρισε “χρήσεις και όρους δόμησης για την κατασκευή αμαξοστασίου μετρό και σταθμού μετεπιβίβασης στην περιοχή της Μίκρας”, ενώ αναμένεται η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η επέκταση προς Καλαμαριά θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 460 εκατομμύρια ευρώ.

Φ.Σ.

Νοεμβρίου 03, 2008

Ενισχύστε το Bloka.com

Ενισχύστε οικονομικά το Bloka.com και συμβάλλετε με τον τρόπο αυτό στην οικονομική αυτονομία του.
(κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα για να μεταφερθείτε στη σελίδα κατάθεσης της δωρεάς σας)

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Bloka.com με όρους διαφάνειας θα δημοσιεύονται όλες οι δωρεές που εισπράτονται.

Πρώτη ανοιχτή συνάντηση Bloka.com - Κόρινθος, 8-11-08

Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση του Bloka.com στη Ν. Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008 στην Κόρινθο. Ώρα συνάντησης: 11.30 πμ (διάρκεια συνάντησης: 4-4.30 ώρες)

Η ενεργός συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική αποτελεσματική πορεία του Bloka.com.

Περισσότερες πληροφορίες


Οι λόγοι που αποφασίστηκε αυτό το μέρος είναι:
Από τη μία, θα μπορέσουν να παραβρεθούν και φίλοι του Bloka από Πάτρα, Τρίπολη αφού μοιράζεται κάπως η απόσταση, και από την άλλη βρήκαμε μια ιδανική για μια τέτοια συνάντηση αίθουσα. Και ένας τρίτος λόγος, να ξεφύγουμε και λίγο από το κλεινόν άστυ..

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων μας παραχώρησε τα γραφεία/αίθουσα της προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση.

Δείτε το χάρτη για να δείτε που βρίσκονται τα γραφεία της Κίνησης Πολιτών

Μπορείτε να έρθετε με τους παρακάτω τρόπους:
ΙΧ, ΚΤΕΛ (η αίθουσα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο συνάντησης), Προαστιακό (κάποιος bloker θα πεταχτεί να σας πάρει από τον σταθμό όταν φτάσετε στη Κόρινθο - σε περίπτωση που έρθετε με ποδήλατο (επιτρέπονται τα ποδήλατα στον Πραστιακό), ο Προαστιακός απέχει από το σημείο συνάντησης μόλις 6-7 λεπτά ), Carpooling (με κάποιον που θα έρθει με ΙΧ).

Η Κόρινθος απέχει από Αθήνα 45-60 λεπτά με ΙΧ, 60-75 λεπτά με Προαστιακό και 70 λεπτά με λεωφορείο από τα ΚΤΕΛ Κηφισού.


Η αίθουσα βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Κορίνθου, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, 1-2' περπάτημα από το δημοτικό πάρκινγκ και 3-5' περπάτημα από τον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Η αίθουσα, είναι κατάλληλη για ένα συμμετοχικό εργαστήρι, όπως αυτό της επικείμενης ανοιχτής μας συνάντησης, και για το λόγο αυτό επιλέχτηκε αντί μιας καφετέριας (που τα πράγματα θα ήταν περιορισμένα).

Συμμετοχή
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να έρθετε ας στείλετε ένα email στο bloka@bloka.com για να ξέρουμε πόσοι/ες περίπου θα συγκεντρωθούμε, ώστε να υπολογίσουμε να έχουμε και τον αντίστοιχο εξοπλισμό (καρέκλες, έντυπα κλπ), αλλά και να οργανωθεί καταλληλότερα η ατζέντα της συνάντησης,