Δεκεμβρίου 29, 2008

Θεσσαλονίκη: Τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης της παράνομης στάθμευσης την Κυριακή ήταν ορατά κύριε Δήμαρχε!!

από το katagelies.gr

Και εις ανώτερα. Άντε σε λίγο όπως το πάμε θα παρκάρουμε και πάνω στο Λευκό Πύργο!! Μετά από την απόφαση που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της πόλης ο Ατσαλάκωτος θέλοντας να τονώσει την αγορά της πόλης αποφάσισε την επιστροφή όλων των πινακίδων από τη δημοτική αστυνομία, (χωρίς την καταβολή προστίμου!!) έως τις 31 Δεκεμβρίου Και την ελεύθερη στάθμευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο πλακόστρωτο της παραλίας…

Δείτε εδώ τις προτάσεις του ατσαλάκωτου για την τόνωση της αγοράς .
Δηλαδή Δίνει λοιπόν το σύνθημα σε όλους τους κάφρους κάγκουρες της πόλης να παρκάρουν το αυτοκινητάκι τους όπου γουστάρουν αφού δεν θα έχουν κυρώσεις και επιπλέον μετατρέπει την παραλιακή σε ένα απέραντο παρκινγκ όπως φυσικά είχε κάνει και με την Δεθ!! Είδατε ο θεσμός συνεχίζεται….!!
Έτσι είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους. Άλλωστε τα λόγια είναι περιττά σε τόση πολύ μαζεμένη καγκουριά: Το χρονικό μιας παρωδίας!!Το μποτιλιάρισμα ξεκινούσε από την Βασιλέως Γεωργίου..
Το πλακόστρωτο απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο είχε αυτήν την εικόνα...Από που να περάσει ένας απλός πεζός? Πόσο μάλλον κάποιος που έχει κινητικά προβλήματα? Το ίδιο μοτίβο και παρακάτω... Πλατεία ΧΑΝΘ όπως λέμε Parking?Έλεος... Ναυαρίνου...Ένας Πεζόδρομος για τα αυτοκίνητα... Τα θερμά μου Συγχαρητήρια στην οδηγό που "έσπρωχνε" με το αυτοκίνητο της τους πεζούς από τον πεζόδρομο για να βγει από την Ναυαρίνου που είχε παρκάρει !!!Αν είναι δυνατόν....
Στην Τσιμισκή η κατάσταση ήταν η αναμενόμενη..Πλήρης ακινησία αφού ήταν παρκαρισμένα και από την αριστερή πλευρά αλλά και από την Δεξιά(λεωφορειολωρίδα)!!Διάβαση πεζών? What is this!!

And the winner is!!! Παρκάρουμε τώρα και στην μέση του δρόμου χωρίς κανένα πρόβλημα!!Ναι να μας ζήσουν...

Ηθικόν Δίδαγμα:


Οι δρόμοι είναι για τα αυτοκίνητα. Τα πεζοδρόμια είναι για τα αυτοκίνητα. Οι διαβάσεις πεζών είναι για τα αυτοκίνητα...Άρα η αγορά είναι για τα αυτοκίνητα...Οι άνθρωποι μπορούν να κάτσουν σπίτια τους!!Ας αφήσουμε επιτέλους εμείς οι ενοχλητικοί τα αυτοκίνητα να ψωνίσουν!!


Υ.Γ. Συγχαρητήρια τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μου για το σεβασμό που δείχνει σε όλους τους πεζούς..Επιπλέον συγχαρητήρια και στους αγαπητούς κάγκουρες συμπολίτες μου που δεν έχουν ίχνος ντροπής και παρκάρουν όπου βρουν και όπου γουστάρουν...Περιττό να πω πως με τέτοιες Προτάσεις δεν τονώνεται η αγορά του κέντρου αλλά το αντίθετο...Ο κόσμος ξέροντας τι θα περάσει πηγαίνει στα εμπορικά κέντρα...Καλές γιορτές ...

Δεκεμβρίου 27, 2008

Επεκτείνεται στα νότια το τραμ

από 'Εθνος"

Με τους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό πρόκειται να συνδεθεί η γραμμή του Τραμ στα νότια Προάστια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ και της ΤΡΑΜ ΑΕ στο Ελληνικό.

Επεκτείνεται στα νότια το τραμ
«Συμφωνήσαμε με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η γραμμή του Τραμ από την παραλία, να συνδεθεί με το δίκτυο του Μετρό στα νότια Προάστια, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Επομένως η γραμμή του Τραμ θα επεκταθεί και θα γίνει τροφοδοτική του Μετρό, πράγμα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στα νότια προάστια», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Τραμ ΑΕ ετοιμάζει τη μελέτη.

«Από την παραλιακή, το τραμ θα τρέχει παράλληλα προς τη Λεωφόρο Αλίμου-μεταξύ της Λ.Αλίμου και του αμαξοστασίου και θα συνδεθεί με την περιοχή της Αργυρούπολης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.

Δεκεμβρίου 17, 2008

«Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σας προσκαλεί στην παρουσίαση της επιστημονικής έκδοσης
«Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας»
την οποία θα προλογίσουν:

 • ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Σ., κ. Γιάννης Χανδάνος
 • ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, Καθ. κ. Σίμος Σιμόπουλος
 • ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ & πρώην Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Χρίστος Βερελής
 • ο Καθηγητής Ε.Μ.Π., κ. Ιωάννης Γκόλιας
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος κ. Τάκης Σπηλιόπουλος

Η εκδήλωση διεξάγεται στα πλαίσια του Money Show 2008,
το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 13:00 - 16:00,
στο ξενοδοχείο Hilton – Αίθουσα «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ Α’».
Θα ακολουθήσει Cocktail.

Δεκεμβρίου 12, 2008

Είναι τα υπόγεια γκαράζ το φάρμακο για μια κυκλοφοριακά αρρωστημένη πόλη;

Πηγή: http://eskorinthon.blogspot.com

Είναι τα υπόγεια γκαράζ το φάρμακο για μια κυκλοφοριακά αρρωστημένη πόλη;


Στις μέρες μας, πέρα από την γενικευμένη πλέον τάση της δημιουργίας "σκληρών και απρόσωπων πλατειών", όπου ευδοκιμούν οι πλάκες, το τσιμέντο, τα ακαλαίσθητα κιόσκια και τα κάθε είδους δομικά υλικά και απουσιάζει παντελώς το πράσινο(βλέπε Πλατεία Παν.Τσαλδάρη-Φλοίσβος στην Κόρινθο), αντιμετωπίζουμε και μια νέα αρνητική εξέλιξη.
Την τάση για δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από πλατείες και ελεύθερους χώρους.
Η αιτία ασφαλώς βρίσκεται στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα στάθμευσης και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται στις σύγχρονες πόλεις.
Πραγματικά σήμερα η πόλη έχει εκτοπίσει από το κέντρο της προσοχής της τον κοινωνικό άνθρωπο, αντικαθιστώντας τον με το αυτοκίνητο.
Δυστυχώς η πόλη, η κάθε σύγχρονη πόλη αναπτύσσεται και αναδιαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα.
Η κατασκευή υπόγειων γκαράζ σε δημόσιους χώρους πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το έτος 2000(20 υπόγεια γκαράζ με 15.000 θέσεις στάθμευσης) .
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από τη χρήση των πλατειών για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, πράσινη πλατεία και υπόγεια πάρκινγκ είναι δύο έννοιες ασύμβατες!


Οι αιτίες είναι προφανείς :

1. Υπάρχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για την εγκατάσταση πράσινου στην επιφάνεια των υπόγειων πάρκινγκ.
Τέτοιες είναι προβλήματα στεγανοποίησης, η ανάγκη εξαερισμού, το πάχος του εδαφικού επιφανειακού καλύμματος, η απαιτούμενη μεγάλη στατική ενίσχυση της κατασκευής κλπ.
Για να επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα απαιτείται μεγάλη οικονομική δαπάνη αλλά και συνεχής συντήρηση, γεγονός που είναι απαγορευτικό για τους επενδυτές.
Η εναλλακτική χρησιμοποίηση γκαζόν δεν προσφέρεται γιατί, προκειμένου να συντηρηθεί, απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού που δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα.
Τελικά σαν έσχατη λύση, και μόνο μετά από μεγάλες κοινωνικές πιέσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων χρησιμοποιείται κινητό πράσινο σε ζαρντινιέρες έτσι ώστε να καλυφθούν οι αντιαισθητικές μετασκευασμένες πλατείες(βλέπε Πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα).
Μηχανικοί, συγκοινωνιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, γεωπόνοι, συμφωνούν ότι τα υπόγεια γκαράζ διαταράσσουν τη σχέση αέρα-εδάφους-υπεδάφους, την ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα και αυξάνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα(το νερό, που κινείται ελεύθερα κάτω από την πόλη και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, χάνει τη ροή του γύρω από κατασκευές πλέον των δέκα μέτρων βάθους με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στις περιοχές γύρω από το υπόγειο γκαράζ).
Ταυτόχρονα, τα υπόγεια γκαράζ λειτουργούν και σαν βιομηχανίες ρύπων βενζολίου και μολύβδου, επιβαρύνοντας έτσι την ήδη επιβαρημένη ατμόσφαιρα.
Κατασκευαζόμενα σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, τους περιορίζουν και τους υποβαθμίζουν λόγω των αναγκαίων επιφανειακών εγκαταστάσεών τους(είσοδοι-έξοδοι, ανελκυστήρες, εξαερισμοί).
Επιπλέον στην οροφή τους μπορεί να αναπτυχθεί μόνο χαμηλή βλάστηση και καυτά πλακόστρωτα, πάνω από ένα τεράστιο όγκο από τσιμέντο θαμμένο στο έδαφος, όπως μια γάστρα που βράζει θαμμένη στο χώμα μέσα σε καυτή χόβολη!

2. Οι εργασίες κατασκευής συνήθως αποφασίζεται να υλοποιηθούν με αυτοχρηματοδότηση, προκειμένου να εξευρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια.
Ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει συνεπώς και την εκμετάλλευση του έργου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Είναι επομένως ολοφάνερο πως ο ιδιώτης, δεν έχει κανένα λόγο να ξοδέψει χρήματα για κάθε είδους, κατά τη γνώμη του, "φρου φρου και αρώματα".

3. Τελικά έχει αποδειχθεί ότι το κίνητρο για τη δημιουργία υπόγειων γκαράζ δεν είναι η ανακούφιση του προβλήματος της στάθμευσης αλλά η εκμετάλλευση μιας ακόμα δυνατότητας προσπορισμού οικονομικού κέρδους από την εκμετάλλευση της πόλης, που θυσιάζει το ελάχιστο εναπομείναν πράσινο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της στα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών.
Τα υπόγεια γκαράζ δεν λύνουν τελικά τα προβλήματα στάθμευσης και ως εκ τούτου το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια πόλη! Η βασική αιτία γι'αυτό είναι ότι ο αριθμός αύξησης των οχημάτων είναι τόσο μεγάλος που οποιαδήποτε σημερινή κατασκευή έχει πολύ σύντομο ορίζοντα εφαρμογής πριν τελικά κορεστεί!
Άλλωστε η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης σχεδιάζεται κατά κόρον κοντά σε εμπορικά κέντρα ή οργανωμένους χώρους διασκέδασης και η λειτουργία τους τελικά εξυπηρετεί την προσωρινή στάθμευση των επισκεπτών και πελατών έναντι ακριβού αντιτίμου, και όχι την στάθμευση των περιοίκων.
Μάλιστα η δημιουργία τους τελικά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κυκλοφοριακή συμφόρηση πέριξ της πλατείας λόγω της αθρόας προσέγγισης των ξένων στην περιοχή οχημάτων που επιθυμούν να σταθμεύσουν στο υπόγειο πάρκινγκ.
Μελέτες των συγκοινωνιολόγων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα αλλά το διογκώνουν, καθώς ένα υπόγειο γκαράζ προσελκύει 5 έως 10 φορές περισσότερα αυτοκίνητα από όσα μπορεί να φιλοξενήσει!!!
Για παράδειγμα, ένα υπόγειο γκαράζ 600 θέσεων θα προσελκύει ημερησίως σύμφωνα με τις μελέτες, στην καλύτερη περίπτωση, 3000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 600 θα παρκάρουν στον υπόγειο σταθμό, ενώ τα υπόλοιπα 2400 θα αναζητούν αγωνιωδώς θέσεις στάθμευσης στους γύρω δρόμους επιβαρύνοντας κυκλοφοριακά την περιοχή!
Φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει στην χειρότερη προβλεπόμενη περίπτωση όταν 6000 αυτοκίνητα(10 φορές την χωρητικότητα του γκαράζ σύμφωνα με τις μελέτες) προσεγγίσουν την περιοχή προκειμένου να βρούν τον πολυπόθητο χώρο στάθμευσης!

Όσοι επισκέπτονται συχνά την Αθήνα έχουν προσωπική εμπειρία επί του θέματος.
Μήπως στις περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί τέτοια έργα, π.χ. στην Πλατεία Κάνιγγος, στη Ριζάρη, στο Νοσοκομείο Παίδων, στου Φίξ, βρίσκεις να παρκάρεις στους γύρω δρόμους ή μήπως λόγω αυτών των έργων έχουν ελευθερωθεί τα πεζοδρόμια;
Συν τοις άλλοις, είναι και "τσουχτερή" για τους οδηγούς η στάθμευση σε τέτοιου είδους υπόγεια γκαράζ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το τέλος στάθμευσης σε καθένα από αυτά τα γκαράζ διαμορφώνεται, προς το παρόν, σε 6 Ευρώ για την πρώτη ώρα, από 1 Ευρώ για κάθε μια από τις επόμενες δύο και από κει και μετά σε 0,5 Ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα! Δηλαδή στο οκτάωρο, ένας εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ούτε λίγο ούτε πολύ 10,5 Ευρώ την ημέρα!!!

Τα παραδείγματα για όσες πλατείες στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν για υπόγειες εγκαταστάσεις είτε σταθμών του Μετρό, είτε υπόγειων χώρων στάθμευσης είναι χαρακτηριστικά και άκρως διαφωτιστικά!
Η Πλατεία Ομονοίας, κάτω από την οποία έχουν γίνει οι εγκαταστάσεις του ομώνυμου σταθμού του Μετρό. Η τελική της ανάπλαση αποτελεί ένα ανοσιούργημα!
Η Πλατεία Κοτζιά. Κάποτε κατάφυτη και πανέμορφη, σήμερα μετά το πέρας των εργασιών του υπόγειου χώρου στάθμευσης, αποτελεί μια ακαλαίσθητη, μια αντιαισθητική τσιμεντένια έκταση με θερμοαπορροφητικές πλάκες!
Η Πλατεία Κοραή. Κάποτε μια πανέμορφη πλατεία με πολλά δένδρα και συντριβάνι.
Σήμερα, μετά τις υπόγειες εργασίες του σταθμού Μετρό, είναι ένας τσιμεντένιος πεζόδρομος, όπου ξεπροβάλλουν οι εντελώς άκομψες και ξένες με το περιβάλλον πυρομοειδείς κατασκευές εξαερισμού, με ελάχιστο έως καθόλου πράσινο!
Η Πλατεία Κλαυθμώνος. Κάποτε ήταν κατάφυτη. Σήμερα, μετά την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ, έχει πολύ λίγα δένδρα περιφερειακά και ελάχιστο γκαζόν!

Για να αγαπηθεί μια περιοχή θα πρέπει πρώτα απ'όλα να γίνει βιώσιμη και όχι κυκλοφορίσιμη! Η γειτονιά ή η κοινωνία(κοινότητα) θα πρέπει, ακόμα μια φορά, να μετατραπεί σε μικρόκοσμο, σχεδιασμένο από και για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να δουλεύουν, να ζουν, να χαλαρώνουν, να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να περιπλανώνται! Τον μικρόκοσμο αυτό θα τον διαχειρίζονται συλλογικά σαν τον χώρο της συμβίωσής τους!

Νέο εκπλητικό παρκάρισμα

Χαρείτε έναν ακόμη νεοΈλληνα με μηδέν κοινωνική ευαισθησία..
Δεν βαριέσαι μωρέ, ο πεζός ας βγει λιγο και στο δρόμο....
Να τους χαιρόμαστε λοιπόν τέτοιους οδηγούς.....
Η φωτογραφία είναι από τον bloker Hel

Δεκεμβρίου 04, 2008

Δράση για το κλίμα τώρα

Σαν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι blokers στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες.
Κατανοούμε ότι επιλέγοντας το αυτοκίνητο για κάθε μας μετακίνηση, ακόμα και αν με τα πόδια είναι απόσταση 5-10 λεπτών ή το μετρό μας βολεύει περισσότερο, είναι μια μη βιώσιμη λύση, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ποιότητα της ζωής μας.

Δεκεμβρίου 02, 2008

Σήμερα θα γίνει συνάντηση μελών της ομάδας των Ποδηλατών-ισσων Αθήνας με τον Υφυπουργό Υπεχωδέ και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό.
Όπως γνωρίζετε, απαγορεύονται τα ποδήλατα στο Μετρό και υπάρχει μια μικρή δόση αισιοδοξίας ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση του να επιτρέπονται τα ποδήλατο στο Μετρό.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση των Ποδηλατών-ισσων Αθήνας, και όσοι κινήστε στους δρόμους της πρωτεύουσας με ποδήλατο, μπορείτε να πάτε κι εσείς στο ραντεβού σήμερα το απόγευμα για να ασκείσετε μια έμμεση πίεση.


Από τους Ποδηλάτες Αθήνας - www.podilates.gr

Σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ (Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας, εκεί που στήσαμε το μνημείο στην τελευταία ποδηλατοπορεία) μας έχουν καλέσει να συζητήσουμε για το θέμα του Μετρό. Στη συνάντηση θα είναι ο κος Ξανθόπουλος, Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο κος Γιαννής πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο. Μας έχουν ήδη προετοιμάσει πως έχουν να μας πουν κάποια "ευχάριστα" πράγματα! Χωρίς να κρατάμε μεγάλα καλάθια, τρέις εκπρόσωποι απο τους Ποδηλάτ-ισσ-ες θα συναντηθούμε μαζί τους.

Θα ήταν ωραίο κατά τη διάρκεια της συνάντησης να βρίσκονται απο κάτω ποδήλατα που, με τον γνωστό ήπιο τρόπο μας, να ασκούν μιαν έμμεση πίεση.

Δώσαμε ήδη ένα ραντεβού στο Αγαλμα του Κωνσταντίνου στο Πεδίο του Αρεως, στις 18:30 για να ξεκινήσουμε να πάμε στη συνάντηση. Οποιος δεν προφταίνει το ραντεβού, μπορεί να έρθει κατ' ευθείαν μετά τις 19:30 στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, μπροστά στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ποδηλάτ-ισσ-ες

Επικίνδυνα ακόμη και τα χαντς φρι στην οδήγηση

Επικίνδυνα ακόμη και τα χαντς φρι στην οδήγηση

Γ αλλία: η χρήση κινητού ευθύνεται για 270 θανάτους σε τροχαία το 2007

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος - "ΤΑ ΝΕΑ"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Χαντς φρι.  Η χρήση της συσκευής αποσπά την προσοχή του οδηγού όσο θα την αποσπούσε και ένα τηλεφώνημα κρατώντας τη συσκευή του κινητού, έδειξε έρευνα
Όταν οδηγείς, επικίνδυνα δεν είναι μόνο το αλκοόλ και το κινητό τηλέφωνο. Το χανγκόβερ μπορεί επίσης να γίνει αιτία τροχαίου, όπως και οι συσκευές χαντς φρι, αφού αποδείχθηκε πως μια τηλεφωνική συνομιλία αποσπά τον οδηγό πολύ περισσότερο ακόμη και από τον πιο ομιλητικό επιβάτη.

Η κινητοποίηση κατά της χρήσης του κινητού κατά την οδήγηση αυξάνεται διαρκώς, μαζί με τα στοιχεία που δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν όχι μόνον ότι το κινητό αποσπά τον οδηγό πολύ περισσότερο από τις κουβέντες των επιβατών, αλλά και ότι η χρήση μιας συσκευής χαντς φρι δεν βελτιώνει την κατάσταση. Γιατί; Διότι οι επιβάτες λειτουργούν ως επιπλέον μάτια, σωπαίνουν όταν αντιλαμβάνονται μια δύσκολη κατάσταση, ακόμη και βοηθούν τον οδηγό όταν χρειάζεται να κάνει μια μανούβρα ή θυμίζοντάς του ότι πρέπει να βγει στη συγκεκριμένη έξοδο του αυτοκινητόδρομου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση «Journal of Εxperimental Ρsychology: Αpplied» και αυξάνει τα δεδομένα που δείχνουν ότι τα κινητά κάνουν την οδήγηση επικίνδυνη.

Οι προσομοιωτές
Ο Ντέιβιντ Στρέγιερ του Πανεπιστημίου της Γιούτας και συνάδελφοί του διαπίστωσαν έπειτα από μια σειρά πειραμάτων με προσομοιωτές οδήγησης ότι η χρήση συσκευής χαντς φρι αποσπά την προσοχή του οδηγού όσο θα την αποσπούσε και ένα τηλεφώνημα κρατώντας τη συσκευή του κινητού. Απέδειξαν ότι ο χρόνος αντίδρασης νεαρών οδηγών όταν μιλούν στο κινητό εξομοιώνεται με αυτόν των ηλικιωμένων ανθρώπων. Φάνηκε επίσης ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο δυσκολεύονται να οδηγήσουν όσο και αν είχαν πιει οινοπνευματώδη πάνω από το νόμιμο όριο· και ότι οδηγοί που χρησιμοποιούν χαντς φρι βγαίνουν από τη λωρίδα τους και χάνουν την έξοδο στους αυτοκινητόδρομους συχνότερα απ΄ ό,τι οι οδηγοί που πιάνουν κουβέντα με κάποιον επιβάτη. «Ο επιβάτης προσθέτει ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια και βοηθάει τον οδηγό να βρει τον δρόμο και του θυμίζει πού να πάει», αναφέρει ο Στρέγιερ σε δήλωση που εξέδωσε. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι ένας οδηγός που κουβεντιάζει μ΄ έναν επιβάτη εμποδίζεται λιγότερο στην οδήγηση απ΄ ό,τι ένας οδηγός που μιλάει σε κινητό». Η προειδοποίηση
Στη Γαλλία ανακοινώθηκε χθες πως το 2007, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ευθύνεται για τον θάνατο 270 ανθρώπων στους γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους, δηλαδή για το 6% του συνόλου των νεκρών από τροχαία- αποτελεί την τέταρτη αιτία θνησιμότητας από τροχαίο, μετά το αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Μια πανεθνική εκστρατεία εναντίον της χρήσης του κινητού κατά την οδήγηση ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί ώς τις 21 Δεκεμβρίου. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν και στη Γαλλία ότι η χρήση των χαντς φρι, που σήμερα είναι ανεκτή, θα πρέπει επίσης να απαγορευτεί. «Οι αρχές πρέπει να βρουν το θάρρος να απαγορεύσουν το τηλέφωνο στο τιμόνι με οποιονδήποτε τρόπο κι αν το χρησιμοποιεί κανείς», λέει η Σαντάλ Περισόν, πρόεδρος του γαλλικού Συνδέσμου κατά της οδικής βίας. Σύμφωνα με την ίδια, το παλιό σύνθημα «Ποτό ή οδήγηση, πρέπει να επιλέξεις» θα γίνει σύντομα «Τηλέφωνο ή οδήγηση, πρέπει να επιλέξεις».

LΙΝΚS:
www.psych.utah.edu/~strayer/cellphone.wmv
www.psych.utah.edu/~strayer/passenger.wmv.

SΟS και για το πρωί της επόμενης ημέρας

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ άραγε το οδήγημα το επόμενο πρωί, έπειτα από ένα μεθύσι; Το χανγκόβερ είναι επικίνδυνο στο τιμόνι; Για να το διαπιστώσει, ο Σάιμον Άσμπορντ του βρετανικού «Ιντιπέντεντ» κάθησε το πρωί σ΄ έναν προσομοιωτή οδήγησης αφού το προηγούμενο βράδυ είχε πιεί έξι ή επτά ποτήρια (πίντες) δυνατής μπίρας και ένα σφηνάκι σαμπούκα. Το πρωί το αλκοόλ στο αίμα του ήταν περίπου 60 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg), ενώ στη Βρετανία το όριο είναι τα 80 mg. Όμως αποδείχθηκε ότι και πάλι δεν ήταν ασφαλές να οδηγήσει, καθώς τα αντανακλαστικά του είχαν επιβραδυνθεί και η προσοχή του είχε μειωθείμε αποτέλεσμα να προκαλέσει ένα τροχαίο (ευτυχώς στον προσομοιωτή) τρέχοντας με περίπου 50 χλμ./ ώρα.

Σύμφωνα με έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ, το πρωί μετά το πάρτι οδηγούμε σχεδόν κατά 10% ταχύτερα και κάνουμε τις διπλάσιες τροχαίες παραβάσεις. «Τρομάζω όταν σκέφτομαι ότι άνθρωποι οδηγούν αυτοκίνητα σε τέτοια κατάσταση», λέει η καθηγήτρια Βίβιαν Νέιθανσον, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης και δεοντολογίας της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης. «Πιστεύω πως υπερεκτιμούμε την ταχύτητα με την οποία απαλλασσόμαστε από το αλκοόλ. Επειδή είσαι λιγότερο μεθυσμένος απ΄ ό,τι ήσουν, είναι πολύ εύκολο να κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι μπορείς και να οδηγήσεις... Ακόμη και με 20 mg αλκοόλ στο σύστημά σου (το ένα τέταρτο του νομίμου ορίου στη Βρετανία), η ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι, να κάνεις επιλογές και να αντιδράς είναι μειωμένη. Σε συνδυασμό με την τοξικότητα του αλκοόλ και την κούραση, η οδήγηση καθίσταται μη ασφαλής».


Στην Ελλάδα

● Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση της συσκευής του κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό.

● ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ επίσης το ενσύρματο χαντς φρι. Αυτό που επιτρέπει είναι η χρησιμοποίηση από τον οδηγό της τεχνολογίας Βluetooth, όπου το ακουστικό συνδέεται ασύρματα με τη συσκευή.

● ΣΥΜΦΩΝΑ με τον νόμο, ο οδηγός που παραβιάζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κάνοντας απαγορευμένη χρήση κινητού τηλεφώνου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες.


Η έρευνα και το πρόγραμμα φραγής

● ΜΕΛΕΤΗ της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροχαίας Ασφάλειας των Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων το 2006 έδειξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν αιτία για το 7% των συγκρούσεων και των παραλίγο συγκρούσεων. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι οδηγοί είχαν μαύρα κουτιά μέσα στα αυτοκίνητά τους, που κατέγραφαν τις ενέργειές τους.

● Η ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών Αegis Μobility ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το πρόγραμμα DriveΑssistΤ το οποίο εντοπίζει αν ένα κινητό τηλέφωνο κινείται με ταχύτητα αυτοκινήτου.

Όταν αυτό συμβαίνει, το πρόγραμμα ειδοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να κρατήσει τις κλήσεις και τα μηνύματα SΜS μέχρι να σταματήσει το αυτοκίνητο.