Μαΐου 10, 2008

Ταξιδεύοντας οδικώς στη FYROM

Bloker: Xelidonhs

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του Bloka.
Το τελευταίο 10ήμερο διέσχησα 2 φορές τα Σκόπια, μία στις 23/4 ερχόμενος Ελλάδα και μία στις 4/5 φεύγοντας προς Σερβία, πάντα μέσω Ε75. Την εν λόγω διαδρομή την κάνω 2-3 φορές το χρόνο από το 2004 και οι παραξενιές των Σκοπιανών δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων μηνών που έχει φουντώσει ξανά η αντιπαράθεση για την ονομασία της γείτονος. Ανέκαθεν κοιτούσαν να τσεπώσουν κανα φράγκο από ταξιδιώτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμάς με ελληνικές πινακίδες μας κυνηγάνε κιόλας. Όπως έγραψε και ο rx8_drifter, αν σου κάτσει έλεγχος σε μπλόκο κάτι θα βρουν για να σου την πουν και να τσιμπήσουν φιλοδώρημα, παρόλ’αυτά αν δεν έχετε υποπέσει όντως σε παράπτωμα μη ψαρώσετε, συχνά μια 10λεπτη αντιπαράθεση με τον μπάτσο (ευγενικά, χωρίς τσαμπουκάδες) αρκεί για να συνεχίσετε χωρίς να έχετε δώσει τίποτα. Το παραπάνω ισχύει όταν πάνε να στην πούνε για ντεμέκ όρια ταχύτητας χωρίς σήμανση, φιμέ τζάμια και ανάλογες μπαρούφες, που η φάση βρωμάει για αρπαχτή, και όχι φυσικά αν σε πιάσουν να πας με 80 όταν το όριο είναι 60. Να διευκρινίσω βέβαια ότι ούτε μερσεντέ οδηγώ, ούτε κουστουμάτος επιχειρηματίας είμαι, και το γεγονός ότι μιλάω σέρβικα μου επιτρέπει να την παλεύω αλλιώς αν αρχίσουν να παραλογίζονται τα όργανα της τάξεως.
Στο θέμα μας τώρα. Στις 23/4 διέσχησα τα Σκόπια μεσημέρι ερχόμενος από Σερβία. Στο τελωνείο δεν έλενξαν τίποτα, μπλόκα δεν είχε καθόλου και έφτασα Ευζώνους σχετικά άνετα. Προχθές, 4/5, ξαναέφυγα από Ευζώνους προς Σερβία και ακολουθεί αναλυτική περιγραφή.
Φτάνω στα ελληνικά σύνορα στις 8 το πρωί και με την ευκαιρία ρωτάω τον τελωνειακό αν οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να μου κρατήσουν το διαβατήριο σε περίπτωση παράβασης μέχρι να πάω να πληρώσω. Μου απαντάει δεν ξέρω, μπορεί, αυτοί κάνουν διάφορα! Μας φώτισες σκέφτομαι και μετά από τις απαραίτητες αγορές στα duty free (2 κούτες τσιγάρα επιτρέπουν οι Σκοπιανοί ανα επιβάτη, το νου σας) 8:20 είμαι στον σκοπιανικό έλεγχο διαβατηρίων. Μου τσεκάρουν το “pasos”, την πράσινη κάρτα και μου δίνουν το κλασικό καρτελάκι που πρέπει να συμπληρώσεις (ακολουθεί φωτό). Προσέξτε το καρτελάκι να έχει από πίσω σφραγίδα με την ημερομηνία που μπαίνετε στη χώρα. Συνεχίζοντας στο τελωνείο μου ελέγχουν τη σακούλα απ’τα αφορολόγητα κοιτώντας την απόδειξη, όλα καλά. Ρωτάω ποια φώτα πρέπει να έχω αναμένα οδηγώντας στον Ε75 και το γιατί δεν βάζουν μια πινακίδα να ενημερώνουν τους ξένους. Ο τύπος απλά χαμογελάει, μου απαντάει τα μεσαία, και με συμβουλεύει να φοράω και ζώνη καθώς το πρόστιμο για φώτα ή ζώνη είναι 45ευρώ. Προχοράω 10 μέτρα με τ’αμάξι, συμπληρώνω το καρτελάκι και ξεκινάω (για τους μη σερβο-αγγλο-γαλλομαθείς στο καρτελάκι γράφουμε: 1.επίθετο, 2.όνομα, 3.ημερ.γέννησης, 4.αρ.διαβατηρίου, 5.εθνικότητα, 6.χώρα γέννησης, 7.αρ.κυκλοφορίας οχήματος, 8.διεύθυνση παραμονής, αν είστε περαστικοί το αφήνετε κενό).
Η διαδρομή στον Ε75 μέσω Σκοπίων, από Ευζώνους μέχρι σέρβικα σύνορα είναι 180Km. Το κουραστικό και ψυχοφθόρο κομμάτι είναι τα πρώτα 50Km μέχρι να μπείτε στην εθνική οδό, καθώς μέχρι εκεί ο δρόμος είναι διπλής κυκλοφορίας, με στροφές και εξωφρενικά χαμηλά όρια ταχύτητας (60-80Km/h). Επιπλέον αυτή την περίοδο γίνονται έργα λόγω των οποίων έχουν τοποθετηθεί φανάρια που σταματούν την κυκλοφορία ανα ρεύμα για τουλάχιστον 5 λεπτά (ακολουθούν φωτό). Συνολικά θα συναντήσετε 4 φανάρια, στο 18ο, 31ο, 36ο και 45ο χιλιόμετρο απ’τα ελληνικά σύνορα αντίστοιχα. Αυτό το κομμάτι θέλει επίσης ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο δρόμος είναι ορεινός, με συχνές κατακρυμνήσεις και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουν πέσει στη μέση του δρόμου αιχμηρές πέτρες που φτάνουν και το μέγεθος μπάλας χάντμπολ! 49Km απ’τα σύνορα ξεκινάει εθνική πολύ καλής ποιότητας, με όριο τα 120Km/h και οι συνθήκες οδήγησης αλλάζουν 100%.








Στα Σκόπια θα συναντήσετε 3 διοδιακούς σταθμούς, στο 85ο (κόστος 1 ευρώ), 114ο (1,5 ευρώ) και 158ο Km(1 ευρώ) από τα σύνορα, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας 3,5 ευρώ σε ψιλά γιατί ρέστα σε ευρώ δεν δίνουν.
Όσον αφορά τους ελέγχους της τροχαίας εγώ συνάντησα 2 μπλόκα, ένα 33Km απ’τα νότια σύνορα και ένα 10Km απ’τα βόρεια (χωμένοι σε κάτι δέντρα, δεν τους πήρα γραμμή μέχρι που πέρασα από δίπλα!), χωρίς να με σταματήσουν. Γενικά μπλόκα συνηθίζουν να στήνουν στα πρώτα 40 και στα 20 τελευταία χιλιόμετρα της χώρας, όπου και τα όρια ταχύτητος είναι τόσο χαμηλά που σε οδηγούν σε απελπισία.
Στα βόρεια σύνορα έφτασα σε 2 ώρες και 15 λεπτά, κυρίως λόγω των φαναριών και της ευλαβικής τήρησης των ορίων. Ο έλεγχος ήταν τυπικός, μου σφράγισαν και πάλι το καρτελάκι, μου είπαν “φύγκε katerini” και έφυγα.
Εάν βιάζεστε και είστε διατεθειμένοι να ρισκάρετε κανα 50αευρω πάρτε από πίσω 2-3 αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού με γερμανικές ή ιταλικές πινακίδες (θα σας περάσουν πολλοί με Benz-Audi-BMW που πάνε μαζί και το πατάνε) με την ελπίδα ότι θα σταματήσουν αυτούς αν πέσετε σε μπλόκο. Έτσι τα Σκόπια βγαίνουν ρεαλιστικά σε λιγότερο από 2 ώρες, προσωπικά τα έχω περάσει πολλές φορές σε 1h45min και μάλιστα με Fiat Uno 1000άρι, απλά όπως έχουν τα πράγματα τους τελευταίους μήνες δεν το ρισκάρω πια. Γενικά δεν το συμβουλεύω σε κανέναν που δεν θέλει να μπλέξει με τις τοπικές αρχές και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς λόγο.
Ελπίζω με τα παραπάνω να βοηθηθούν αρκετοί και αν κάποιος έχει να ρωτήσει κάτι εδώ είμαστε. Εύχομαι καλά και ασφαλή χιλιόμετρα σε όλους.

12 σχόλια:

breezer είπε...

Άριστος!!!! Ευχαριστώ πολύ για την ολοκληρωτική ενημέρωση. Είσαι μάνα εξ ουρανού! Δευτέρα φεύγω για Σερβία /eurovision οδικός και με είχε πιάσει μια αμφιβολία για το πόσο ήσυχη είναι η διαδρομή στα Σκόπια. Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες προφανώς έλυσες και την απορία μου για το αν ήταν καλύτερα να πάω από Βουλγαρία

Anastasia Kogka είπε...

Ήταν πολύ καλό το άρθρο για τη διαδρομή. Πρόκειται να την κάνουμε και εμείς με κατεύθυνση Το Σαλτσμπουργκ Αυστρία. Θα ήθελα να ρωτήσω , τι συμβαίνει με τη Βίζα? τίθεται τέτοιο θέμα; Πως περνάμε τα σύνορα όλων αυτών των χωρών; Μόνο το διαβάτήριο είναι αρκετό;

Traveler είπε...

Anastasia ρίξε μια ματιά στο φόρουμ του Bloka, στην ενότητα "Οδήγηση στο Εξωτερικό"

http://forum.bloka.com

Ανώνυμος είπε...

Δεν τίθεται θέμα βίζας, αρκεί ελληνικό-ευρωπαικό διαβατήριο.

Anastasia Kogka είπε...

Σας ευχαριστώ. Είστε πολύ φιλικοί και άμεσοι.

Antonis είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τισ πληροφορίες. Φεύγουμε οδικώς για Λονδίνο στις 18/06/08. Έκανα το ίδιο ταξίδι πέρσι τον Οκτώβριο αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις με το όνομα σκεφτόμουν να παμε απο Βουλγαρία.

Φιλικά

Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το κείμενο!Θα ταξιδέψω προς σερβία και θα ήθελα να με ενημερώσεις αν γίνεται: πόσο καιρό θέλει για να βγει η πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο? χρειάζομαι διεθνές δίπλωμα?και αν ξέρεις,πόσο είναι τα διόδια μέχρι βελιγράδι?

breezer είπε...

Την πράσινη την πέρνεις επιτόπου από τον ασφαλιστή σου.
Το Ελληνικό δίπλωμα είναι αρκετό.

Στην επιστροφή μου από Σερβία, ένα περιπολικό της τροχαίας των Σκοπίων παραφυλούσε σε μια κατηφορική στροφή 3km από τα σύνορα. Με όριο τα 50 πήγαινα 70 (στην εθνική), με σταματήσαν, μου παρακρατήσανε το διαβατήριο, με στείλανε πίσω στα σύνορα που έχει τράπεζα, να πληρώσω 45 ευρώ και να του πάω την απόδειξη για να μου επιστρέψουν το δίπλωμα.
Με λίγα λόγια ψαρεύουν κλήσεις... Ο δρόμος από Βουλγαρία μέχρι Σόφια τουλάχιστον που γνωρίζω, είναι χειρότερος.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά ταξιδεύω στις 25/3/09 στη Σερβία και δεν ξέρω αν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Οχροίδα είναι σοφό να πάω από Σκόπια. Το θέμα είναι ότι από Βουλγαρία είναι γύρω στις 2-2.5 ώρες παραπάνω. Φοβάμαι πολύ με όλα αυτά που ακούω τελευταία και νομίζω μάλιστα ότι εχει εκδοθεί και αντίστοιχη ταξιδιωτική οδηγία!!! Έχει κανείς γνώση των τελευταίων εξελίξεων;;;;;;;

Μάνος

Ανώνυμος είπε...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

בית מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - אווירה כפרית, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, שירות חדרים, אינטימיות, שלווה, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנו מספקים שירותי אירוח מגוונים כמו כן יש במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר מוגשות ישירות לחדרכם!

לפרטים נוספים נא לפנות לאתרנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

Ανώνυμος είπε...

Hi,

I begin on internet with a directory

Ανώνυμος είπε...

θα σας πω τι γνωριζω εγω.επειδη ταξιδευω συχνα εκει μιας και καταγεται απο εκει η γυναικα μου.πιθανα μπλοκα:μετα το μεθοριακο σταθμο της BOGORODICA(ελληνικα σημαινει ΘΕΟΤΟΚΟΣ)και υστερα απο περιπου 8 χλμ στο χωριο PRDECI ,μετα στα 15 χλμ χωριο MIRAVCI,μετα στομ καπακι περνας τη γεφυρα του VARDAR(ΑΞΙΟΥ)ΚΑΙ αμεσως εκει εχει(συνηθως στον ερχομο προς ελλαδα)μετα 5 χλμ στο χωριο Gavato.(εκει που αρχιζει η διαδρομη σαν τα τεμπη