Μαΐου 31, 2008

Ανάποδα στη Λ. Σχιστού..


Στη Λεωφόρο Σχιστού στον Σκαραμαγκά κάθε πρωί απο τις 6 περίπου έως καί τις 9 δεκάδες οδηγάρες για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα περνούν απο κάποιο σημείο που υπάρχει άνοιγμα στην διαχωριστική νησίδα στο αντίθετο ρεύμα και οδηγούν ανάποδα για περίπου 1 χιλιόμετρο σε δρόμο σχετικά ταχείας κυκλοφορίας με πολύ συχνή διέλευση βαρέων οχημάτων και όχι μόνο...

Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα με αυτη την ΗΛΙΘΙΑ συμπεριφορά. Παρακαλώ αναρτήστε αυτο το ας πούμε σχόλιο μήπως (λέω ... μήπως) ευαιασθητοποιηθεί η Τροχαία τής περιοχής , η οποία είναι παντελώς απούσα τις καθημερινές (έστω και για να διευκολύνει λίγο την κυκλοφορία στο σημείο που γινονται ουρές ακόμα και 2-3 χιλιομέτρων τα πρωινά) και ω του θαύματος σχεδόν κάθε Σάββατο που έχει ελάχιστη κίνηση τη στήνει για να γράψει τους "καμικάζι" οδηγούς που ξεπερνούν το όριο των 80 χλμ.
Ευχαριστώ καί αν χρειαστεί θα επανέλθω και με οπτικό υλικό γιατι ειναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι απο τέτοιες συνειδητά ηλίθιες συμπεριφορές...."

AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Μαΐου 27, 2008

Μήπως λίγο λιγότερος ενθουσιασμός, λίγο λιγότερη ανυπομονησία;



Ενημερωθείτε περισσότερο για θέματα οδικής ασφάλειας μέσα από την ενότητα της Ομάδας Οδικής Ασφάλειας του Bloka.com

http://roadsafety.bloka.com

Μαΐου 17, 2008

Ημερίδα για την οδική ασφάλεια από την Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας - Συμμετέχει και το Bloka.com

Η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας διοργανώνει Ημερίδα με θέμα :

«Η Οδική Ασφάλεια μάς Αφορά Όλους»

Το Σάββατο 24 Μαΐου 2008 και ώρα 6.00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «ΛΥΓΚΟΣ», στη Φλώρινα.

Ομιλητές :

· Σταθάκης Άρης, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Ειδικός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας – «Η Οδική Ασφάλεια και η Δική μας Ευθύνη».
· Σαπαλίδου Χρύσα, Δημοσιογράφος – «Η Εθελοντική Ομάδα bloka.com».
· Στυλιάδης Κων/νος, Γενικός Γραμματέας της Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας – «Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Πόσο Καλά τον Γνωρίζουμε;».
· Χατζής Γεώργιος, Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας – «Η Οδική Ασφάλεια μέσα από το Internet».

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://ekatoflorinas.blogspot.com/

Μαΐου 16, 2008

Συμβουλές για οικονομία στη βενζίνη



Σύμφωνα με την ΕΛΠΑ, στην προσπάθεια τόσο για οικονομία στα καύσιμα όσο και για καθαρότερο περιβάλλον συμβάλλουν τα εξής:

  • Σωστή πίεση ελαστικών. Οι πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής κάθε οχήματος πρέπει να τηρούνται απόλυτα τόσο για τη σωστή κύλιση του οχήματος και την οδική συμπεριφορά του αλλά και για την οικονομία καυσίμου που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3,5%.
  • Περιορισμός βάρους. Βγάλτε κάθε περιττό βάρος από το χώρο αποσκευών. Υπολογίζεται ότι στα μεγαλύτερα οχήματα, αύξηση του φορτίου κατά 50 κιλά, αυξάνει την κατανάλωση κατά 2%.
  • Εκμετάλλευση της «δύναμης» του κινητήρα. Η λειτουργία του κινητήρα πρέπει να γίνεται στην πιο αποδοτική περιοχή στροφών λειτουργίας του, δηλ. στις στροφές που αποδίδει καλύτερα, στις διαδρομές και εκτός πόλης.
  • «Οικολογική οδήγηση» στην πόλη. Επιβραδύνετε ομαλά και προοδευτικά όταν πλησιάζετε σε κίνηση ή κόκκινο φανάρι, σβήνετε του κινητήρα σε μεγάλης διάρκειας «μποτιλιαρίσματα», επιταχύνετε αργά, χρησιμοποιείτε τον κινητήρα-φρένο.
  • Εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών. Ακόμη και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε είναι μεγαλύτερη, προκειμένου να αποφεύγουμε την αυξημένη κίνηση και τις επιπτώσεις της, επιλέγουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική διαδρομή.
  • Ευγενική, όχι επιθετική και προκλητική οδήγηση
  • Άριστη κατάσταση του οχήματος. Με τακτική και προληπτική συντήρηση, ο ρυθμισμένος κινητήρας σημαίνει σωστή καύση με οικονομία καυσίμου μέχρι και 10% αλλά και λιγότερα καυσαέρια.

    Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ η σωστή μηχανολογική κατάσταση του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με ήρεμη οδήγηση, μπορεί να επιφέρει οικονομία καυσίμου ακόμη και μέχρι και 20%.

Μαΐου 12, 2008

Δέλτα του Νίγηρα -Το Α και το Ω της καταστροφής (Ντοκιμαντέρ του "Εξάντα")

Χθες, παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του κινηματογράφου "Μικρόκοσμος" (Αθήνα), 4 ντοκιμαντέρ του "Εξάντα", του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου.

Ένα από αυτά αφορούσε τις πρακτικές των πετρελαϊκών εταιρειών (και ειδικά της Shell) στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής του Δέλτα του Νίγηρα. Πρακτικές που δεν ταιριάζουν με αυτά που προβάλλουν στα διαφημιστικά τους spots..

(Παρακάτω σας παραθέτουμε κείμενα από την επίσημη ιστοσελίδα της εκπομπής)

Περιοχή ασύλληπτου πλούτου και εκθαμβωτικής φτώχειας…

Η παραθαλάσσια βαλτώδης περιοχή του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα έχει έκταση 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι δηλαδή περίπου όση η μισή Ελλάδα. Στον τρίτο αυτό, μετά την Ολλανδία και τον Μισισσιπή, μεγαλύτερο υγροβιότοπο του κόσμου, κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν 250 διαφορετικές διαλέκτους.

Η Νιγηρία έχει συνολικά πάνω από 131 εκατομμύρια κατοίκους, στο "πετρελαιοφόρο" Δέλτα του Νίγηρα όμως, παράγεται σχεδόν όλος ο πλούτος της χώρας. Και από το Δέλτα προκύπτει το 90-95% των εξαγωγών, το 76% των εισοδημάτων και περίπου το 1/3 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Η παραγωγή πετρελαίου φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η Νιγηρία φιγουράρει στην πρώτη εξάδα* των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ενώ έχει την πέμπτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, ενώ η χώρα είναι πλούσια σε μαύρο χρυσό, το μέσο κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημα των Νιγηριανών δεν ξεπερνά τα 400 δολάρια και το 37% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ ένα πολύ μικρό τμήμα ζει… σε συνθήκες παραμυθένιου πλούτου. Η δε περιοχή που παράγει όλο τον πετρελαϊκό πλούτο της Νιγηρίας, το Δέλτα του Νίγηρα, είναι η περιοχή με τους φτωχότερους κατοίκους της χώρας.

Τα παιδιά της Μπιάφρα είναι ακόμη εδώ…

Το 70% των ανθρώπων του Δέλτα ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Η θνησιμότητα στην περιοχή είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας των νοσημάτων που προέρχονται από το μολυσμένο νερό, την κακή διατροφή και την κακή ποιότητα των εγκαταστάσεων υγιεινής.

Η παροιμιώδης πλέον φράση "τα παιδιά της Μπιάφρας" βρίσκει ξανά το νόημά της αν κοιτάξει κανείς τους ανήλικους που λιμοκτονούν στην περιοχή. Ο ομώνυμος εμφύλιος πόλεμος άλλωστε, αυτός που από το 1967 έως το 1970 που τερματίστηκε άφησε πίσω του πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς από ασιτία, συνέβη σε αυτή ακριβώς την περιοχή.

Το τοξικό μείγμα των ρύπων που εκλύεται εδώ και χρόνια από τους πυρσούς όπου καίγονται τα άχρηστα υποπροϊόντα του πετρελαίου, έχει προκαλέσει 5.000 κρούσματα αναπνευστικών παθήσεων και περισσότερες από 120.000 κρίσεις άσθματος. Για να ξεφύγουν από τη ρύπανση, και τις σημαντικές επιπτώσεις της στη διατροφική αλυσίδα, χιλιάδες περιβαλλοντικοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν την καρδιά του Δέλτα και καταφεύγουν στα έτοιμα να εκραγούν γκέτο του Πορτ Χαρκούρ και του Λάγος.

Μόνο το 20-24% των αγροτικών πληθυσμών και περίπου το 60% των αστικών πληθυσμών του Δέλτα έχει σήμερα πρόσβαση σε ασφαλές και πόσιμο νερό. Η μετακίνηση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη και λιγότερο από το 20% των χωριών είναι προσβάσιμα από καλοφτιαγμένους δρόμους, ακόμα και κατά τις περιόδους ξηρασίας. Τεράστιες φλόγες ξεπηδούν εν μέσω της, κατά τα άλλα μαγευτικής, ζούγκλας από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική για το περιβάλλον καύση του φυσικού αερίου. Τα ποτάμια, οι λίμνες και οι κάθε είδους ψαρότοποι μοιάζουν περισσότερο με δεξαμενές αργού πετρελαίου...

Εξόρυξη πετρελαίου… και διύλιση της φτώχειας

Από το 1958 που ξεκίνησαν οι εξορύξεις πετρελαίου, ο πλούτος και η δύναμη του μαύρου χρυσού, αντί να φέρουν την ανάπτυξη, μετέτρεψαν την περιοχή σε μια κόλαση επί της γης. Σήμερα οι πετρελαϊκές που δρουν στο Δέλτα, κατηγορούνται για την καταστροφή αυτή. Η αδιαφορία τους για τους ιθαγενείς πληθυσμούς, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η εμπλοκή τους σε δολοφονίες μέσω της χρηματοδότησης και -σύμφωνα με πάμπολλες καταγγελίες- της απευθείας καθοδήγησης των ειδικών σωμάτων του στρατού σε αφανισμούς ακόμη και ολόκληρων χωριών… γεμίζουν με τόνους πένθιμου μαύρου τα πολύχρωμα, λογότυπά τους.

Απ' την άλλη, τόσο η κεντρική κυβέρνηση της χώρας, όσο και οι τοπικοί κυβερνήτες των πολιτειών του Δέλτα, δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Τόσο οι μεν, όσο και οι δε, συχνότατα κατηγορούνται για ανομίες, ατασθαλίες, κακοδιαχείριση… και κλοπές.

Και πολλοί από αυτούς που επιμένουν να αυτοαποκαλούνται "αντάρτες" όμως, είναι συχνότατα κοινοί κλέφτες. Στη δαιδαλώδη και άναρχη περιοχή του Δέλτα, στα ποτάμια και τους παραπόταμους από όπου περνούν οι αγωγοί μεταφοράς του πετρελαίου, είναι συχνά εύκολο να κλέψει κανείς ένα μέρος του πολύτιμου ορυκτού τρυπώντας έναν αγωγό. Και οι εκρήξεις που οφείλονται σε τέτοιου είδους "λάθη" είναι φαινόμενο συχνό.




Φλόγες από την καύση του φυσικού αερίου







Αντάρτες του Kινήματος για Aπελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND)

Αντάρτες, "αντάρτες" και επιθέσεις άνευ εισαγωγικών

Επίσης, στο Δέλτα του Νίγηρα όταν μιλάμε για ένοπλες ομάδες, δεν μιλάμε οπωσδήποτε και για αντάρτες… με τη γνωστή έννοια του όρου. Πολλοί "οπλαρχηγοί" απέκτησαν τα όπλα τους από τους υποψήφιους κομματάρχες και πολιτικούς της περιοχής. Πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι τελευταίοι φρόντιζαν να εξοπλίζουν ομάδες "υποστηρικτών" τους για να πείσουν τους ψηφοφόρους να "ψηφίσουν το σωστό"… κολλώντας τους το όπλο στο κεφάλι. Τα όπλα αυτά παρέμεναν στα χέρια των οργισμένων από τη φτώχεια, την εγκατάλειψη, την πείνα και τον θάνατο νέων, και μετά τις εκλογές. Κάποιοι από τους οπλοφόρους εξελίσσονταν αργότερα σε κοινούς κλέφτες και δολοφόνους και κάποιοι άλλοι σε αντάρτες με συνείδηση και όραμα για τον τόπο τους. Αυτοί οι τελευταίοι, είναι που αναπτύσσουν σήμερα έναν, έστω υβριδικό, πολιτικό λόγο.

Toν τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις ανταρτών και κάθε είδους ενόπλων σε αγωγούς πετρελαίου, αλλά και σε κάθε είδους εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών, καθώς και το μπαράζ απαγωγών που στόχο τους είχαν ξένους εργαζόμενους στις εταιρείες αυτές, κατάφεραν ισχυρότατο πλήγμα στο μέγεθος της παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή.

Υπολογίζεται ότι η παραγωγή από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έπεσε κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή κατά 32%. Κι αυτό με τη σειρά του έφερε προβλήματα στην ομαλή ροή πετρελαίου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και βέβαια μεγάλες απώλειες κερδών σε κάθε εμπλεκόμενο με την αγορά του μαύρου χρυσού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο η Shell αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή της στο Δέλτα κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω των επιθέσεων. Επίσης χαρακτηριστικό του πακτωλού των χρημάτων που προκύπτουν από το εμπόριο του πετρελαίου, είναι ότι ούτε η συγκεκριμένη εταιρεία, ούτε κάποια από τις υπόλοιπες που δέχονταν τις επιθέσεις έκαναν ποτέ σκέψεις για εγκατάλειψη των επενδύσεων τους στην περιοχή.

Η κεντρική κυβέρνηση, οι τοπικοί κυβερνήτες και οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν κάθε λόγο να βάζουν όλους όσους τους αντιμάχονται στο ίδιο τσουβάλι. Και να μιλούν αποκλειστικά για επιθέσεις "κλεφτών" και "εγκληματιών" που δρουν στην περιοχή του Δέλτα, και ποτέ για αντάρτες.

Ταυτόχρονα όμως, αναλύσεις μεγάλων οικονομικών και στρατηγικών κέντρων (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών - CSIS, Africa Center for Strategic Studies - ACSS, African Contingency Operations Training Assistance - ACOTA κ.α.) αρχίζουν σιγά-σιγά να παρομοιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Δέλτα με αυτή της Κολομβίας και την Τσετσενίας.

*Τα στοιχεία ποικίλουν, Η Νιγηρία είναι η 6η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του NNPC, η 11η σύμφωνα με τα στοιχεία της Shell, η 10η σύμφωνα με την EIA, (Energy Information Administration, Official Energy statistics from US Government) και η 11η σύμφωνα με τη CIA, ενώ όσο αφορά στην παραγωγή αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Νιγηρία κατείχε την 9η θέση το 2004.

Μαΐου 10, 2008

Ταξιδεύοντας οδικώς στη FYROM

Bloker: Xelidonhs

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του Bloka.
Το τελευταίο 10ήμερο διέσχησα 2 φορές τα Σκόπια, μία στις 23/4 ερχόμενος Ελλάδα και μία στις 4/5 φεύγοντας προς Σερβία, πάντα μέσω Ε75. Την εν λόγω διαδρομή την κάνω 2-3 φορές το χρόνο από το 2004 και οι παραξενιές των Σκοπιανών δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων μηνών που έχει φουντώσει ξανά η αντιπαράθεση για την ονομασία της γείτονος. Ανέκαθεν κοιτούσαν να τσεπώσουν κανα φράγκο από ταξιδιώτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμάς με ελληνικές πινακίδες μας κυνηγάνε κιόλας. Όπως έγραψε και ο rx8_drifter, αν σου κάτσει έλεγχος σε μπλόκο κάτι θα βρουν για να σου την πουν και να τσιμπήσουν φιλοδώρημα, παρόλ’αυτά αν δεν έχετε υποπέσει όντως σε παράπτωμα μη ψαρώσετε, συχνά μια 10λεπτη αντιπαράθεση με τον μπάτσο (ευγενικά, χωρίς τσαμπουκάδες) αρκεί για να συνεχίσετε χωρίς να έχετε δώσει τίποτα. Το παραπάνω ισχύει όταν πάνε να στην πούνε για ντεμέκ όρια ταχύτητας χωρίς σήμανση, φιμέ τζάμια και ανάλογες μπαρούφες, που η φάση βρωμάει για αρπαχτή, και όχι φυσικά αν σε πιάσουν να πας με 80 όταν το όριο είναι 60. Να διευκρινίσω βέβαια ότι ούτε μερσεντέ οδηγώ, ούτε κουστουμάτος επιχειρηματίας είμαι, και το γεγονός ότι μιλάω σέρβικα μου επιτρέπει να την παλεύω αλλιώς αν αρχίσουν να παραλογίζονται τα όργανα της τάξεως.
Στο θέμα μας τώρα. Στις 23/4 διέσχησα τα Σκόπια μεσημέρι ερχόμενος από Σερβία. Στο τελωνείο δεν έλενξαν τίποτα, μπλόκα δεν είχε καθόλου και έφτασα Ευζώνους σχετικά άνετα. Προχθές, 4/5, ξαναέφυγα από Ευζώνους προς Σερβία και ακολουθεί αναλυτική περιγραφή.
Φτάνω στα ελληνικά σύνορα στις 8 το πρωί και με την ευκαιρία ρωτάω τον τελωνειακό αν οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να μου κρατήσουν το διαβατήριο σε περίπτωση παράβασης μέχρι να πάω να πληρώσω. Μου απαντάει δεν ξέρω, μπορεί, αυτοί κάνουν διάφορα! Μας φώτισες σκέφτομαι και μετά από τις απαραίτητες αγορές στα duty free (2 κούτες τσιγάρα επιτρέπουν οι Σκοπιανοί ανα επιβάτη, το νου σας) 8:20 είμαι στον σκοπιανικό έλεγχο διαβατηρίων. Μου τσεκάρουν το “pasos”, την πράσινη κάρτα και μου δίνουν το κλασικό καρτελάκι που πρέπει να συμπληρώσεις (ακολουθεί φωτό). Προσέξτε το καρτελάκι να έχει από πίσω σφραγίδα με την ημερομηνία που μπαίνετε στη χώρα. Συνεχίζοντας στο τελωνείο μου ελέγχουν τη σακούλα απ’τα αφορολόγητα κοιτώντας την απόδειξη, όλα καλά. Ρωτάω ποια φώτα πρέπει να έχω αναμένα οδηγώντας στον Ε75 και το γιατί δεν βάζουν μια πινακίδα να ενημερώνουν τους ξένους. Ο τύπος απλά χαμογελάει, μου απαντάει τα μεσαία, και με συμβουλεύει να φοράω και ζώνη καθώς το πρόστιμο για φώτα ή ζώνη είναι 45ευρώ. Προχοράω 10 μέτρα με τ’αμάξι, συμπληρώνω το καρτελάκι και ξεκινάω (για τους μη σερβο-αγγλο-γαλλομαθείς στο καρτελάκι γράφουμε: 1.επίθετο, 2.όνομα, 3.ημερ.γέννησης, 4.αρ.διαβατηρίου, 5.εθνικότητα, 6.χώρα γέννησης, 7.αρ.κυκλοφορίας οχήματος, 8.διεύθυνση παραμονής, αν είστε περαστικοί το αφήνετε κενό).
Η διαδρομή στον Ε75 μέσω Σκοπίων, από Ευζώνους μέχρι σέρβικα σύνορα είναι 180Km. Το κουραστικό και ψυχοφθόρο κομμάτι είναι τα πρώτα 50Km μέχρι να μπείτε στην εθνική οδό, καθώς μέχρι εκεί ο δρόμος είναι διπλής κυκλοφορίας, με στροφές και εξωφρενικά χαμηλά όρια ταχύτητας (60-80Km/h). Επιπλέον αυτή την περίοδο γίνονται έργα λόγω των οποίων έχουν τοποθετηθεί φανάρια που σταματούν την κυκλοφορία ανα ρεύμα για τουλάχιστον 5 λεπτά (ακολουθούν φωτό). Συνολικά θα συναντήσετε 4 φανάρια, στο 18ο, 31ο, 36ο και 45ο χιλιόμετρο απ’τα ελληνικά σύνορα αντίστοιχα. Αυτό το κομμάτι θέλει επίσης ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο δρόμος είναι ορεινός, με συχνές κατακρυμνήσεις και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουν πέσει στη μέση του δρόμου αιχμηρές πέτρες που φτάνουν και το μέγεθος μπάλας χάντμπολ! 49Km απ’τα σύνορα ξεκινάει εθνική πολύ καλής ποιότητας, με όριο τα 120Km/h και οι συνθήκες οδήγησης αλλάζουν 100%.








Στα Σκόπια θα συναντήσετε 3 διοδιακούς σταθμούς, στο 85ο (κόστος 1 ευρώ), 114ο (1,5 ευρώ) και 158ο Km(1 ευρώ) από τα σύνορα, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας 3,5 ευρώ σε ψιλά γιατί ρέστα σε ευρώ δεν δίνουν.
Όσον αφορά τους ελέγχους της τροχαίας εγώ συνάντησα 2 μπλόκα, ένα 33Km απ’τα νότια σύνορα και ένα 10Km απ’τα βόρεια (χωμένοι σε κάτι δέντρα, δεν τους πήρα γραμμή μέχρι που πέρασα από δίπλα!), χωρίς να με σταματήσουν. Γενικά μπλόκα συνηθίζουν να στήνουν στα πρώτα 40 και στα 20 τελευταία χιλιόμετρα της χώρας, όπου και τα όρια ταχύτητος είναι τόσο χαμηλά που σε οδηγούν σε απελπισία.
Στα βόρεια σύνορα έφτασα σε 2 ώρες και 15 λεπτά, κυρίως λόγω των φαναριών και της ευλαβικής τήρησης των ορίων. Ο έλεγχος ήταν τυπικός, μου σφράγισαν και πάλι το καρτελάκι, μου είπαν “φύγκε katerini” και έφυγα.
Εάν βιάζεστε και είστε διατεθειμένοι να ρισκάρετε κανα 50αευρω πάρτε από πίσω 2-3 αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού με γερμανικές ή ιταλικές πινακίδες (θα σας περάσουν πολλοί με Benz-Audi-BMW που πάνε μαζί και το πατάνε) με την ελπίδα ότι θα σταματήσουν αυτούς αν πέσετε σε μπλόκο. Έτσι τα Σκόπια βγαίνουν ρεαλιστικά σε λιγότερο από 2 ώρες, προσωπικά τα έχω περάσει πολλές φορές σε 1h45min και μάλιστα με Fiat Uno 1000άρι, απλά όπως έχουν τα πράγματα τους τελευταίους μήνες δεν το ρισκάρω πια. Γενικά δεν το συμβουλεύω σε κανέναν που δεν θέλει να μπλέξει με τις τοπικές αρχές και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς λόγο.
Ελπίζω με τα παραπάνω να βοηθηθούν αρκετοί και αν κάποιος έχει να ρωτήσει κάτι εδώ είμαστε. Εύχομαι καλά και ασφαλή χιλιόμετρα σε όλους.

Μαΐου 05, 2008

Φεστιβάλ "2 μέρες - 2 ρόδες!"

Στις 9 & 10 Μαΐου 2008 οι Ποδηλάτες-ισσες Πάτρας διοργανώνουν για 2η χρονιά το φεστιβάλ “2 μέρες - 2 ρόδες” με θέματα:

-το ποδήλατο (φυσικά!!),
-την οικολογία,
-τους ελεύθερους δημόσιους χώρους,
-τον ελεύθερο χρόνο,
-την απομόνωση του ανθρώπου στις πόλεις.

Επειδή όμως τα θέματα αυτά μας αφορούν όλους .... σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στο διήμερο φεστιβάλ με οποιοδήποτε τρόπο θεωρείτε ότι σας εκφράζει (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, κτλ.) χρησιμοποιώντας παλιό υλικό είτε δημιουργώντας νέο!

Δείτε τη βιντεοπρόσκληση:


Και η αφίσα:


Η διαδρομή της ποδηλατοπορείας:

Πρόστιμα ύψους 478.650 € για διάθεση μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά καυσίμων

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, επέβαλε για τριάντα μία (31) παραβάσεις, χρηματικά πρόστιμα συνολικού ποσού 478.650 € σε τρεις (3) εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και σε είκοσι τέσσερις (24) επιχειρήσεις πρατηρίων υγρών καυσίμων, γιατί διέθεσαν στην αγορά μη ασφαλή καύσιμα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Τα πρόστιμα αυτά προήλθαν από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων από αρμόδια κλιμάκια των Δ.ΕΔ.Α.Κ και των Νομαρχιών όλης της χώρας και επιβλήθηκαν σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών».

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας προστίμων:

ΝΟΜΑΡΧΙΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

  1. ΑΧΑΪΑΣ-ΘΕΣ/ΚΗΣ-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε (ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ- ΔΥΟ ΜΕ 1Η ΥΠΟΤΡΟΠΗ)
    180.000 €

  2. ΑΘΗΝΩΝ
    BP HELLAS Α.Ε (1Η ΥΠΟΤΡΟΠΗ)
    80.000 €

  3. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
    KAOIL-ΑΦΟΙ ΚΟΥΤΛΑ Α.Ε
    10.000 €

ΝΟΜΑΡΧΙΑ/Δ.Ε.Δ.Α.Κ - ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ - ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

  1. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
    6.300 €

  2. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
    ΜΥΡΤΕΑ ΑΕ (2 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ) 107ο ΧΛΜ. Π.Ε.Ο ΑΘΗΝΩΝ-ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
    30.000 €

  3. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
    ΣΚΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΘΗΒΩΝ
    15.000 €

    ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  4. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ Α. - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α. Ο.Ε (2 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ) ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ-ΘΕΣΗ ΤΖΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
    21.000 €

  5. ΚΑΒΙΡΗΣ Ι. & ΣΙΑ Ε.Ε ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΑΤΟΪΟΥ 2 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
    10.000 €

  6. ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ Κ.- ΞΥΠΑ Α. Ο.Ε ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 347-349 ΚΑΛΛΙΘΕΑ
    12.000 €

  7. ΒΟΥΔΡΟΜΝΙΑΝΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ 273 ΚΑΛΛΙΘΕΑ
    20.000 €

  8. ΔΙΜΕΛΗ Κ. ΓΕΩΡΓΙΑ 7ο ΧΛΜ. ΜΕΓΑΡΩΝ-ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ
    14.000 €

  9. ΛΙΟΜΑ Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 48 ΧΑΪΔΑΡΙ
    10.000 €

  10. ΡΑΪΟΥ ΕΥΑΓ. ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΑΒΕΡΩΦ 2 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
    2.000 €

  11. ΧΡΗΣΤΕΑΣ Ν. ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 38 ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
    2.000 €

  12. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 92 ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ
    6.000 €
Αυτά είναι κάποια από τα βενζινάδικα που τιμωρήθηκαν. Τις επόμενες ημέρες η λίστα θα συμπληρωθεί και με τα υπόλοιπα πρατήρια που τιμωρήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Μπορώ να επηρεάζω εγώ τις καταστάσεις;
Σαν πολίτες έχουμε δύναμη να επηρεάζουμε τα πράγματα δύο φορές:
Όταν ψηφίζουμε και όταν ψωνίζουμε. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε δύναμη κάθε 4 χρόνια και στην δεύτερη καθημερινά.
Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας και να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι. Ας προτιμήσουμε τα πρατήρια καυσίμων που είναι φθηνά και ας αποφύγουμε αυτά που έχουν τιμωρηθεί επειδή κερδοσκοπούσαν εις βάρος μας.
Οι καταναλωτές-οδηγοί έχουμε δηλαδή τη δύναμη να επηρεάζουμε τις καταστάσεις μέσω των καταναλωτικών μας συνηθειών.