Νοεμβρίου 06, 2007

Προτεραιότητα πρέπει να έχει αυτός που κινείται στην πλατεία και όχι ο 'εκ δεξιών'


Bloker: Παπαγιαννίδης Δημήτρης

Προτεραιότητα πρέπει να έχει αυτός που κινείται στην πλατεία και όχι ο 'εκ δεξιών'
(Κωδ. 46)

Επειδή έχω ζήσει λίγο στην Αγγλία, προτεραιότητα έχει αυτός που είναι ΜΕΣΑ στην πλατεία, και όχι ο "εκ δεξιων" (στην Αγγλία ο "εκ αριστερών") που μπαίνει σε αυτήν.
Έτσι αποφεύγουν εντελώς τα φανάρια και σου πετάνε μες την μέση μια πλατεία (ένα round-about που λένε αυτοί) που μπορεί να διασταυρώνονται 6-7-10 κεντρικοί δρόμοι.



Η λογική είναι ότι, αφού μπεις στην πλατεία (που έχει 2 και 3 λωρίδες), μπορείς να κινηθείς ελεύθερα γύρω-γύρω και να βγεις από κει που θες. Αν κάνεις λάθος στην έξοδο, σε μερικά δευτερόλεπτα έχεις κάνει ακόμα ένα γύρο. Έτσι το μποτιλιάρισμα είναι το λιγότερο δυνατό και όλοι ξεμπλέκουν γρήγορα. Θα το παρατηρήσετε αυτό σε πλατείες πχ στην Ηλιούπολη που ο δήμος είχε την πρόβλεψη να βάλει STOP στους καθέτους δρόμους για να 'εξομοιώσει' στην ουσία το σύστημα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, αν μπεις σε πλατεία πρέπει να σταματάς κάθε 10 μέτρα για αυτόν που έρχεται. Αν η πλατεία έχει πολλές λωρίδες και κινείσαι στην εσωτερική, είναι τελείως παράλογο να σταματάς επειδή αυτός που μπαίνει 20 μέτρα δεξιά και πίσω σου με τον αέρα της προτεραιότητας αποφασίζει να διασχίσει όλες τις λωρίδες και να πέσει στην πόρτα σου.

Αν έχω ακούσει καλά και στην Ελλάδα ίσχυε το σύστημα της Ευρώπης, αλλά το αλλάξαμε γιατί οι οδηγοί μπερδευόντουσαν με τις προτεραιότητες (εκ δεξιών παντού, αλλά όχι στην πλατεία) και το έκαναν εκ δεξιών παντού. Οι κουτόφραγκοι μπορούν και χαλάνε μερικά εγκεφαλικά κύτταρα παραπάνω και σκέφτονται όταν οδηγούν ('ντααα, μπαίνω σε πλατεία, έχει ο άλλος προτεραιότητα' ) αλλά ο οδηγάρας και 'έξυπνος' Έλληνας μπερδεύεται…

Πρόταση.. Βάλτε στοπ στις εισόδους των πλατειών, τουλάχιστον σε αυτές που δεν έχουν έντονη ροή προς την πλατεία, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι υπόλοιποι κεντρικοί δρόμοι και τα αυτοκίνητα να ξεμπλέκουν γρήγορα από την διασταύρωση…

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχει αρχiσει και στην Ελλαδα να αλλάζει (και σωστα κατα την γνωμη μου) το ποιος εχει προτεραιοτητα οταν εισερχεται σε κυκλικο κομβο. Στη Θεσσαλονικη,στην περιοχη των ΚΤΕΛ,οσοι βγαινουνε απο τα δυτικα,περνανε απο εναν μεγαλο κυκλυκο κομβο,ο οποιος εχει και σχετικα αυξημενο κυκλοφοριακο φορτο,και σε αυτον τον κομβο προτεραιοτητα εχει αυτος που βρικεται ηδη μεσα στον κομβο,ενω αυτοι που πανε να εισερθουνε εχουνε STOP,το οποιο είναι κατι τεραστιες πινακιδες ωστε να φαινονται και επισεις ειναι γραμμενη η λεξη STOP και στο οδοστρομα.Επειδη τον χρησιμοποιω αυτον τον κομβο,η γνωμη μου είναι οτι ειναι πολυ καλυτερα έτσι και επισεις το STOP που ειναι γραμμενο στο οδοστρομα ειναι ορατο σε σημειο που και αφηρημενος να εισαι ειναι καπως δύσκολο να μην το προσεξεις.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δύσκολο κομμάτι οι κυκλικοί κόμβοι όσον αφορά τη διευθέτηση της κυκλοφορίας και καλό είναι να αποφεύγονται στη σύγχρονη πολεοδομία και συγκοινωνιακή τεχνική. Οι κυκλικές πλατείες είναι συνήθως χρονολογικά παλιές πλατείες στις οποίες καταλήγαν ή συγκλίναν περισότεροι των 2 δρόμων. Όταν τοποθετηθούν ΣΤΟΠ στην είσοδο του κυκλικού κόμβου και ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι μεγάλος τότε δημιουργείται πρόβλημα. Αν δεν κάνω λάθος στην πλατεία Ομονοίας η κίνηση ρυθμίζεται με φανάρια και ορθώς.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αγγλία όντως οι κυκλικές πλατείες είναι συνηθισμένες (ειδικά στο Milton Keynes που είναι κατεξοχήν πόλη με σχεδόν καθόλου φανάρια). Συμφωνώ με το φίλο μας κ την περιγραφή του, όμως δεν μπορώ να ξεχάσω τα τεράααααααστια μποτιλιαρισματα σε μεγάλες πλατείες (πχ "staple's corner" στο βόρειο Λονδίνο), που δινόταν μάχη. Τελικά εκτιμώ ότι είναι θέμα κίνησης - όγκου οχημάτων. Να σημειώσω εδώ και το ευτράπελο --> αν αποφασίσουν 3 φίλοι να κάνουν το γύρο της πλατείας συνέχεια, δεν πρόκειται να μπει κανένας άλλος μέσα!

Ανώνυμος είπε...

Πρόταση.. Βάλτε στοπ στις εισόδους των πλατειών,
Χρειάζεται οπωσδήποτε STOP; Μήπως το ανάποδο τρίγωνο είναι καλύτερο; Η ουσία είναι η παραχώρηση της προτερειότητας, όχι η ακινητοποίηση του οχήματος.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΘ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ....ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΑΥΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΩ....ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ...